Svaki građanin BiH dužan oko 850 eura

BIH, Novac, namještanje utakmica, prevara
Ovaj portal proveo je istraživanje o nivou zaduženosti stanovništva u poslovnim bankama u regionu i dinamici rasta zaduženosti u posljednje tri godine.

Predsjednik Udruženja banaka BiH Radovan Bajić potvrdio da ukupan nivo kredita stanovništva BiH, koji je krajem prošle godine iznosio 6,3 milijarde, prema broju stanovnika, pokazuje da je prosječna zaduženost stanovnika 1.640 KM odnosno oko 840 eura.

On je naveo da u Republici Srpskoj ukupni krediti stanovništva iznose dvije milijarde, što kada se podijeli sa brojem građana dođe do zaduženosti od 1.390 KM po stanovniku, dok je prosječna zaduženost po zaposlenom, kojih u RS ima oko 250.000, oko 8.000 KM.

Bajić je istakao da je ukupna zaduženost u BiH nešto veća nego u Srbiji, ali da je u poređenju sa Hrvatskom do deset puta manja po stanovniku.

"Zaduženost stanovnika u BiH se ne može smatrati alarmantnom, ona je na sasvim prihvatljivom nivou i postoji još mnogo prostora za zaduživanje", rekao je Bajić.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci Goran Radivojac smatra da građani BiH još nisu zaduženi u tolikoj mjeri kao, na primjer, stanovništvo Hrvatske i Slovenije. Pretežno je riječ o hipotekarnim kreditima, jer su građani uglavnom kupovali stanove, čija se cijena u posljednje tri-četiri godine udvostručila, što potvrđuje i taj podatak da je nivo zaduženosti porastao 40 posto u tom periodu.