Svaka osoba u BiH 
dužna je 4480 KM, otkud novac sirotinji

lažne diplome, Livno, federacija, kredit, Zakon, korupcija, kune, marke, euri, zlouporaba položaja, Vlada ZHŽ, zdravstvo, Novac, trošenje, termiti, mravi, banke, Novac, krediti, banke, ugovori, raskid ugovora, franak, konvertabilna marka, Novac, krediti, pranje novca, hercegovac, plaća, euri, dug, vanjski dug, krediti, švicarski franak, lažna diploma, BIH, prijava, gastabajter, ljetovanje
Umjesto da pokrene reforme kojima će potaknuti izvozno orijentirana poduzeća, unaprijediti poslovno okruženje i privući strane investicije, vlast je kakav-takav spas pokušala naći u kreditnim aranžmanima s MMF-om. Posljedica toga je enormno uvećanje vanjskog duga, s 1,3 milijarde eura u 2008. godini na više od pet milijardi eura krajem prošle godine. Nažalost, taj je novac otišao isključivo u potrošnju, odnosno u krpljenje proračunskih rupa i kupnju socijalnog mira.

Premda po visini duga, BiH svrstavaju u umjereno zadužene zemlje, nemogućnost vraćanja duga upućuje da ta država srlja u dužničko ropstvo. Ukupan dug građana, države i tvrtki u BiH iznosi 25 milijardi i 740 milijuna KM, a što je po osobi 4480 KM, upravo toliko umirovljenici prime za cijelu godinu.Tko nas je zadužio?

Država nas je zadužila za 7 milijardi i 230 milijuna KM, odnosno 2.700 KM po osobi. Najviše smo posudili od Svjetske banke i MMF-a, a ove kredite vraćat ćemo najmanje 33 godine.

Posljednja tranša po odobrenim tranšama dospijeva 2018. godine, a posljednja rata koja dospijeva 2046. godine je po kreditu IFAD-a. U ove kalkulacije nije uračunat posljednje odočeno zaduženje od MMF-a koje je odobreno prošlog mjeseca, a već je jedna tranša od njega je proslijeđena BiH.

Zaduživali smo se i sami, te je svaki građanin BiH u prosjeku komercijalnim banakama dužan 1.780 KM (ukupno 6,88 milijardi KM), a fime su posudile 8,3 milijarde, uglavnom privatne.

Večernji list