SVAĐA MEĐU SARAJEVSKIM TZV. LJEVIČARIMA: Rastu izgledi za opstanak BiH

Dragan Čović
Nakon što je Željko Komšić najavio kako će se kandidirati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, računajući kako će floskulama o "o spriječavanju podjele zemlje" pridobiti glasove Bošnjaka za ponovnu, treću po redu, majorizaciju Hrvata, SDP BiH pokušao je stviti pred svršen čin- isturajući sebe kao zajedničkog kandidata tzv "ljevice". No, čini se kako SDP nije, po cijenu, prekida koalicije s DF-om, spreman ne imati vlastitog, da bi podržao kandidata otpadničke stranke.

Kako nemaju snažnu osobu za hrvatskog, Glavni odbor SDP BiH, na sjednici u Bugojnu, jučer je odlučio otvoriti postupak kandidiranja za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, što znači kako Komšić neće moći računati na potporu biračkog tijela svoje bivše stranke, kao ni, izgleda, Naše stranke, ali ni Građanskog saveza sEmira Suljagića i reufa Bajrovića koje je izbacio iz DF-a, , čime se značajno umanjuju njegovi izgledi da po treći put uzurpira stolicu namjenjenu izabraniku Hrvata u državnom vrhu zemlje.

Komšića, pak, dojam je, u cijeloj priči niti zanima ljevica, niti on zna što je to , ni SDP, ni njegov DF - ništa osim da se plašenjem Bošnjaka- Čovićem, HDZ-om i HNS-om, koji k'o biva "djele Bosnu", a on im k'o bajagi ne da- dočepa njihovih glasova i ponovno zasjedne u Predsjedništvo BiH. To što će cjena biti ponovna destabilizacija BiH i ekslaacija krize u hrvatsko-bošnjačkim odnosima- Komšića baš briga. Jer, drugi će, a ne on ceh plaćati. A on može samo profitirati od nereda- dobrom plaćom i drugim benefitima koje idu uz dužnost člana Predsjedništva BiH.

Najoštrije optužbe na Komšićev račun, već drugi put, izriče njegov politički otac, kojemu je Komšić dva puta poslužio kao sredstvo majorizacije Hrvata.

Bivši lider SDP BiH Zlatko Lagumdžija smatra kako je Željko Komšić svojom samokandidaturom "zabio nož u leđa" "alternativnoj sceni, aludirajući na bošnjačku tzv. ljevicu.

-Nakon što je javno „pocijepao" Sporazum svojom osobnom kandidaturom, alternativnoj sceni je ( Komšić, Lagumdžija mu čak ni ime ne spominje op hms) „zabio nož u leđa" i napravio novu konfuziju u kojoj se SDP slabo snalazi a vladajuća struktura neskriveno likuje, napisao je Lagumžija u tekstu kojeg je objavila N1 televizija.

-Potpuno je nevažno koje su stvarne namjere i kapaciteti lidera DF-a, ali posljedice njegovih odluka su jačanje HDZ-a koji ovo koristi za „homogenizaciju Hrvata i eliminiranju svake alternative s konačnim ciljem potpunog preuzimanja Doma naroda kao alata za dalje ucjene i podjelu teritorija", napisao je Lagumžija, čija je tvrdnja -o "Čovićevom potpunom preuzimanja Doma Naroda kao alata za dalje ucjene i podjelu teritorija", preuzeta od sarajevskog Žurnala, koju kao papagaji ponavljaju sarajevski nicional-socijalisti- van pameti.

Izbor člana Predsjedništva, piše dalje Lagumdžija, postaje glavni teren za nove tenzije, širenje straha, tjeranje inata i igre na kartu „žrtve".

-Drugim riječima krajnje je vrijeme da SDP pokaže liderstvo i jasno kaže da nema namjeru slijepo slijediti pogubne poteze lidera DF-a jer se pokazalo da što se više dobre volje za suradnju pokazuje to se susrećemo s novim udarcima koji samo pomažu vladajućoj stukturi, piše Lagumdžija.

On samtra kako SDP treba kandidirati ili lidera SDP-a Nermina Nikšića za bošnjačkog člana Predsjedništva ili Denisa Bećirovića. -Prvi, kao predsjednik SDP-a je po definiciji kredibilan kandidat, a drugi, u javnosti ima "imidž državotvornog lika s iskustvom na toj razini vlasti", navodi Lagumdžija ne precizirajući na koju javnost misli. Vjerojatno na bošnjačku, jer , u hrvatskoj i srpskoj Bećirović ima imidž jednog od agresivijih bošnjačkih hegemonista.

Nakon što je Zlatko Lagumdžija javno uputio kritiku lideru Demokratske fronte Željku Komšiću zbog njegove kandidature za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, poručujući mu kako treba podržati SDP-ovog kandidata, stigao je Komšićev odgovor.

Komšić, u svom stilu, patetično, lažnopatriotski Lagumdžiji odgovara: - Ako je pokušaj da se zaustavi Dragan Čović, HDZ i HNS u svemu što rade i što vodi konačnoj podjeli zemlje, ‘izdaja ljevice', onda me slobodno zovite izdajnikom".

Ono što Čović i HNS rade- insistiranje da se kroz izmjenu izbornog zakona osigura da Bošnjaci ne biraju Hrvatima člana Predsjedništva BiH i izaslanike u hrvatski klub Federalnog doma naroda i što je za Komšića "podjela zemlje, za svakog zdravorazumskog čovjeka je spašavanje zemlje od podjele i raspada.

Lider DF-a tvrdi kako Lagumdžija dosljedno podržava Dragana Čovića.

- Što se tiče gospodina Lagumdžije, on je zaista dosljedan. Dosljedan u podršci Draganu Čoviću. Podsjećam vas da sam se sa spomenutim gospodinom razišao 2012. upravo zbog njegovog sporazuma s Draganom Čovicem, kojim je davao Čoviću sve ono što on danas traži. Da ne spominjem druge ‘sportske aktivnosti i rekvizite koji se koriste u sportu zvanom tenis', a čemu je gospodin veoma sklon. Upravo je to bacilo ljevicu na koljena i uništilo povijesnu šansu, ne Lagumdžije, Komšića ili SDP-a, nego Bosne i Hercegovine - napisao je Komšić u priopćenju za javnost, ne precizirajući na kakvu povjesnu šansu misli.

Poručio je i kako "ljevica" u kojoj se nešto pita Zlatko Lagumdžija, više nije njegova, niti će ikada više biti.

Ishod ovog sukoba, čini se već sada je izvjestan- Komšić neće moći računati na biračko tijelo triju tzv. građansko-lijevih sarajevskih stranaka. Time se umanjuju njegove šanse da ponovo bude izabran za hrvatskog člana Predsjedništva i povećaju izgledi BiH da opstane kao država./HMS/