Suspendirana dva popisivača stanovništva u BiH

popis stanovništva, Mostar, popis stanovništva, Mostar, mostarka, popis, sunspenzija, BIH, popis, Popisivači, Hrvati, u općini Gradačac, predsjednik općinskog povjerenstva, Ferid Durmišević, napustili posao usred popisa, BIH, Bošnjaci, Čitluk, popis, popis stanovništva, popis, popis stanovništva, BIH, popis stanovništva
...opaženih nepravilnosti, potvrdila je u utorak Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine (BHAS).

Reagirajući na prijavu Granične policije BiH koja je proteklog vikenda spriječila pokušaj dvije osobe koje su provodile popis stanovništva da popunjene popisnice prenesu preko granice u Srbiju gdje žive, BHAS je utvrdila kako su ti popisivači prekršili zakon o popisu.

Uz to što su supendirani odlučeno je i da se protv njih pokrene prekršajni postupak a zatraženo je i utvrđivanje odgovornosti članova općinskog izbornog povjerenstva u Srebrenici, navodi se u priopćenju Središnjeg popisnog ureda BiH.

Također se utvrđuje eventualna odgovornost popisivačice za koju mediji tvrde kako je popisnice ispunjavala u jednom restoranu umjesto u kućanstvu kako to zakon propisuje.

Zbog dvojbi o ispravnosti provedenog popisa u Srebrenici odlučeno je da on bude ponovljen unutar pet popisnih područja na području te općine.

Ove odluke prve su koje su donesene nakon što su lokalni mediji u BiH opetovano izvještavali o nepravilnostima pri provedbi popisa.

U Agenciji za statistiku BiH ocjenjuju kako pojedinačni propusti ne dovode u pitanje regularnost popisa.

Prvi poslijeratni popis stanovništva u BiH započeo je 1. listopada i trajat će do 15. listopada.

hina