ŠUME HNŽ: Nemaju plaće, blokirani, a šumsko bogatstvo nestaje!

šume hnž , šume hnž , prosvijed

Devet neisplaćenih plaća, kao i doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, ali i nastavak nelegalne sječe šumskog dobra zbog nepostojanja županijskog zakona o šumama, kao i posljednji napad - paljenje službenog vozila jednog od šumara ovog javnog poduzeća koje je jedino nadležno za gospodarenje šumama na području HNŽ-a, kratak je rezime ovog, milijunski ‘teškog' kaosa. Podsjetimo i sami županijski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Donko Jović, govoreći o stanju u ovom segmentu rekao je da tu vlada - anarhija.
Uzalud pisma i apeli radnika

Očajni zaposlenici u svom posljednjem pismenom obraćanju od prije nekoliko dana, upućenom mjerodavnom ministru Joviću, županijskom premijeru Nevenku Hercegu, kao i članu Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Draganu Čoviću, apeliraju na konačno rješenje sudbine JP Šumsko gospodarsko društvo ‘Šume Hercegovačko-Neretvanske' d.o.o. Mostar te ističu da im već devet mjeseci nisu uplaćene plaće i doprinosi.

„U ovoj vrlo teškoj i nezavidnoj situaciji prepušteni smo i ostavljeni da sami odlučujemo o svojoj sudbini. Sustavno nam se onemogućava rad, a kako smo županijsko javno poduzeće u njenom 100 postotnom vlasništvu, smatramo da sami ne možemo riješiti status ovog poduzeća niti probleme u koje smo, ne našom krivnjom, dovedeni", stoji u dopisu zaposlenika u kojem se moli da Vlada HNŽ-a i mjerodavno ministarstvo zauzmu konačan stav kako o sudbini poduzeća tako i o sudbini samih djelatnika.

Ali, kako izgleda, to je još uvijek neizvjesnog ishoda.

„U suradnji s ministrom napravili smo planove, ali sada su još više eskalirali problemi. Mi se borimo sa kriminalom i sa samom Federacijom BiH. Nelegalna sječa šume ne jenjava, čak što više prije nekoliko dana zapaljeno je službeno vozilo našeg djelatnika, a povrh svega, iako smo jedino zakonito poduzeće za gospodarenje šumskim dobrom, nama se upućuju kaznene prijave. Imamo dokaze o ukradenom šumskom dobru u vrijednosti stotinu milijuna KM", kaže u izjavi za Dnevni list Trpimir Jelić, direktor ovog poduzeća.

Otvoren prostor za nelegalnu sječu

Naime, podsjetimo da je BiH jedina zemlja u Europi koja nema usvojen zakon o šumama, a da istodobno ima razvijeno drvno-šumarsko gospodarstvo. Ne postoji niti zakon o šumama na razini Federacije BiH iako je Prijedlog Zakona o šumama Vlada FBiH usvojila još u srpnju prošle godine, isti još nije razmatran u parlamentu. Zbog ovog trpe i županije jer, dok jedni tvrde da se ovaj zakon ne može donositi na županijskoj razini dok se isti ne donese na federalnoj razini, drugi ne dijele takav stav.

No, dok, namjerno ili nenamjerno, traju političke nesuglasice oko rješenja ove problematike, otvoren je prostor za nelegalno iskorištavanje drvnog bogatstva.

Nema niti približne ocjene o gubitcima zbog bespravne sječe, no grube su procjene da se radi o stotinama tisuća kubika šume, odnosno, milijunima KM vrijednog i nepovratno izgubljenog šumskog bogatstva. Slično stanje je i u HNŽ-u, gdje čak ni javno poduzeće JP Šume HNŽ d.o.o. ne može normalno obavljati poslove zbog kojih je i osnovano od strane Skupštine HNŽ-a: odgovorno gospodariti državni šumama i šumskim zemljištem na području HNŽ-a. S druge strane, i lokalne zajednice žele same gospodariti svojim šumskim fondom na svom području, ujedno osporavajući nadležnost županijskog poduzeća. Pojednostavljeno - kaos na terenu, JP Šume HNŽ-a u blokadi računa zbog sudskih presuda kao izravnim rezultatom nepostojanja županijskog zakona o šumama, zaposlenici u agoniji dok nestaju milijuni kubika šume.

Tko će u stečaj?

„Ova problematika je vrlo komplicirana i zbog međusobnih tužbi poduzeća koji drže da su korisnici. Moja ideja je da neovisna revizorska kuća utvrdi stanje i u poduzeću kojem je u 100 postotnom omjeru vlasnik županija kao i u poduzeću Šume ‘Srednje-neretvansko' gdje županija ima 51-postotni udio kako bi se zaključilo treba li se neko od njih integrirati ili proglasiti stečaj. Tražimo rješenje i želimo iznaći najkvalitetniji način", kaže ministar Jović u izjavi za Dnevni list.

Međutim, kada je riječ o plaćama zaposlenicima, on pojašnjava kako je račun poduzeća blokiran na iznos od milijun KM te da je sve do „razumijevanja Vlade", što znači da će djelatnici i dalje biti na čekanju.

Podsjetimo da je ministar Donko Jović svojedobno kazao da se, uz dogovor s partnerima u vlasti (HDZ BiH - SDA), mogu zaposliti radnici svih poduzeća u šumarijama, jednog koje je osnovala Skupština HNŽ-a za gospodarenje državnim šumama (JP Šume HNŽ-a), ali i ostala četiri koja za sada formalno-pravo rade po sumnjivim zakonskim okolnostima, te na koncu poslovati i sa tri milijuna KM dobiti.

„Ključno pitanje je tko će se koristiti šumama, odnosno, broj poduzeća koji će gospodariti šumama na području HNŽ-a. Postoji nekoliko opcija, a moj prijedlog je da može biti i više poduzeća jer za to postoje uvjeti u ovoj županiji. Ipak, puno smo bliže dogovoru nego prethodnih godina jer ima potencijala. Naime, mi smo radili procjenu i došli do rezultata da imamo potencijala zapošljavanja svih ljudi koji rade u svim poduzećima u šumarijama i da ta, po mogućnosti dva poduzeća, posluju sa dobiti i do 3 milijuna KM. Imamo potencijala, možemo zaposliti ljude, samo trebamo pronaći zajednički način", kazao je ministar.

Međutim, rješenje se ni ne nazire, županijskog zakona o šumama nema ‘ni na mapi', grube procjene govore da se godišnje nestane 15 milijuna KM šumskog fonda, a paljevina službenog vozila JP Šume HNŽ svjedoči i o ozbiljnoj eskalaciji problema. Hoće li do rješenja doći kada se u HNŽ-u više ne bude imalo što sijeći, a nekadašnjem tlu pod šumama bude trebalo pošumljavanje?

Piše: V. Herceg, [email protected]