Sukob Tihić-Lagumdžija: Crveno - zelena koalicija pred raspadom?!

No, male pukotine u crveno-zelenoj koaliciji u međuvremenu su prerasle u duboku provaliju o čemu svjedoči i sinoćnja bučna svađa Zlatka Lagumdžije i Sulejmana Tihića poslije koje više ništa neće biti isto.

Neposredni povod za verbalnu razmjenu vatre između Lagumdžije i Tihića bio je budžet državnih institucija koji iznosi oko 900 milijuna KM. Lider SDA otvoreno je rekao Lagumdžiji da SDA neće podržati ovakav prijedlog državnog budžeta koji je srozan na nivo od prije tri godine. Tihić je naveo podatak da su entitetski budžeti u posljednje tri godine porasli za oko 40 posto, dok je budžet države ostao zakovan na nivou od prije tri godine. Tihić je posebno naglasio da ovako nizak budžet onemogućava realizaciju prava dijela demobiliziranih boraca na odlazak u prijevremenu penziju što je inače zakonom utvrđena obveza.

Tihić je prigovorio Lagumdžiji da je s Dodikom u četiri oka dogovorio da budžet državnih institucija BiH ostane na istom nivou od oko 900 milijuna KM sve do 2015. godine čime se praktično onemogućava razvoj državnih institucija BiH. Tim prije što BiH u ovoj i narednoj godini očekuje približavanje NATO savezu i Europskoj uniji, a to podrazumijeva dodatno jačanje državnog kapaciteta. S ovako niskim budžetom, koji je Lagumdžija dogovorio s Dodikom, BiH neće moći realizirati ni jednu preuzetu obavezu iz procesa evroatlanskih integracija.

Sve su to razlozi zbog kojih je Tihić otvoreno rekao da SDA neće glasati za prijedlog budžeta, na šta je Lagumdžija povišenim tonom rekao da bi u tom slučaju moglo doći do raspada koalicije između SDP-a i SDA.

Tihić je ljutito uzvratio da je važnija država nego koalicija!

Zaoštravanju odnosa između SDP-a i SDA doprinijela je i skandalozna afera koja potresa BH Telekom, a u čijem su središtu kadrovi SDP-a koji su sudjelovali u namještanju tendera nekim firmama bliskim vrhu SDP-a. Aferu je otvorio tjednik Slobodna Bosna koji je objavio obiljnu dokumentaciju o namještanju tendera u režiji kadrova SDP-a u BH Telecomu. SDA je odlučna u namjeri da se ova afera rasvijetli do kraja i da se sankcioniraju svi odgovorni u BH Telecomu koji su grubo prekršili Zakon o javnim nabavkama. Na drugoj strani, SDP pokušava na sve načine zataškati aferu i klasični privredni kriminal prevesti na teren političkog obračuna.

Prema informacijama redakcije TV1, aktuelni odnosi između SDP-a i SDA zategnuti su do tačke pucanja, odnosno raspada crveno-zelene koalicije.

Vijesti.ba