Šuica: Važno je slijediti načela federalizama i decentralizacije kako bi BiH postala funkcionalna država

Europska unija, Hrvatska, Europska unija, Hrvati u BIH, Europska unija, Hrvatska, referendum, Europska unija, Europska unija, BIH, Hrvatska, Europska unija, lobiranje, BIH, Europska unija, BIH, Hrvatska, Europska unija, Europska unija, soros, Davor Ivo Stier, Europska unija, BIH, Europska unija, sastanak, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, šansa, BIH, Europska unija, istraživanje, Hrvati, Srbi, Bošnjaci, parkirne kazne, belgija, brisel, Hrvati, Njemačka, Europski parlament u Briselu, Andrej Plenković, BIH, europski fondovi, pomoć, Hrvatska, Sejdić i Finci, Europska unija, BIH, BIH, Europska unija, anketa, Europska unija, BIH, Politika, Peter Sorensen, EU i BiH, Europska unija,  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Europska unija, BIH, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, Dubravka Šuica, BIH, Europska unija, Paneuropska unija , Europski parlament , Hrvati u BIH, Dubravka Šuica, BIH, Europski parlament , EU i BiH,  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Europski parlament u Brisel
... nego želimo konačno govoriti o napretku BiH. Da bi se to dogodilo, neophodno je promijeniti ono što je uzrok tomu i što koči europski put BiH, a svi smo složni pa i politički lideri u BiH kako je EU prioritet, zato smo im u Europskom parlamentu odlučili pomoći u tome, izjavila je za Hrvatski Medijski Servis Dubravka Šuica, potpredsjednica delegacije Europskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom, komentirajući motive ulaganja amandmana na izviještaj o naparedku BiH, o kojem je prošklog tjedna raspravljao EP.

Podsjetimo hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu zatražili su da se u izviještaj o napredku BiH ugrade amandmani o nužnosti poštivanja ravnopravnosti naroda i slijeđenje načela federalizma, kako bi se osigurao put Bosne i Hercegovine u EU,što je sadržano i u rezoluciji Europskog parlamenta usvojenoj u veljači prošle godine.

Amandmane hrvatskih eurozastupnika na Izviještaj o napredku BiH, u kojem se traži ravnopravnost naroda i federalizacija BiH Glavni odbor Stranke demokratske akcije na sjednici održanoj u subotu u Sarajevu ocijenio je, međutim, kao antidejtonsku aktivnost.

-Glavni odbor SDA pozdravlja napore Republike Hrvatske koji imaju za cilj pružiti pomoć BiH na njenom europskom i NATO putu. Međutim, za SDA nije prihvatljivo da zastupnici Hrvatske u Europskom parlamentu promoviraju interese samo jednog naroda u BiH kao što je učinjeno prilikom usvajanja rezolucije prošle godine, te kao što se pokušava učiniti ovih dana amandmanima na Izvještaj o napretku BiH. Pozivamo Europski parlament da ne prihvati ovakvu separatnu antidejtonsku aktivnost bilo koga prema BiH, navedeno je u priopćenju GO SDA, vodeće bošnjačke stranke u BiH.

Podsjetimo ranije su i druge stranke iz Sarajeva SDP BiH i DF osudile i odbacile zahtijeve za jednakopravnošću Hrvata, kroz preuređenje BiH u "simetričnu federalizaciju u odnosu na tri konstitutivna naroda"

U izjavi za Hrvatski Medijski Servis potpredsjednica delegacije Europskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom Dubravka Šuica podsjeća kako su i lideri SDA, SDP-a i DF-a nedavno, za vrijeme posjeta visoke predstavnice Mogherini Sarajevu, potpisali Izjavu da snažno podupiru europsku BiH, a to znači i poštivanje Ustava koji nalaže ravnopravnost svih konstitutivnih naroda u BiH - Bošnjaka, Srba i Hrvata.

-Ako to nije europska vrijednost, onda je ozbiljno pitanje za kakvu se to oni BiH zalažu. Stoga je važno slijediti načela federalizma i decentralizacije kako bi BiH postala funkcionalna država, naglasila je Šuica u izjavi Hrvatskom Medijskom Servisu.

Istaknula je kako je sa stajališta europskih vrijednosti nedopustivo osporavanje prava Hrvatima, koje u EU uživaju i nacionalne manjine

-Ovdje u Europskom parlamentu teško je objasniti da Hrvati kako konstitutivan narod u BiH nemaju RTV kanal na svome jeziku, dok u EU i manjine imaju pravo njegovati svoju tradiciju, vjeru i običaje na vlastitom jeziku. Stoga će EU i dalje inzistirati na provedbi reformi s ciljem pokretanja gospodarstva i osiguranja efikasnog pravosuđa, kao što su između ostaloga najavili, visoka predstavnica i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini te povjerenik Europske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Johannes Hahn", izjavila je Šuica Hrvatskom Medijskom Servisu./HMS/