Šuga se širi u Hercegovini, broj oboljelih dvostruko porastao

...kada je registrirano 22 oboljelih, upozorio je šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a dr. Erdin Alajbegović. Po njegovim riječima, najveći broj oboljelih u veljači ove godine zabilježen je u Mostaru, njih 20.

Alajbegović je istakao kako je očito da nitko ništa ne poduzima na rješavanju problema šuge u HNŽ-u te da su, prije svega, zatajile nadležne institucije.

"Imamo program rješavanja scabiesa na području HNŽ-a, koji smo podnijeli županijskoj Vladi, ali nitko ne reagira i ako broj oboljelih bude i dalje rastao, očekivati je da će u ovoj godini u HNŽ biti oko 600 oboljelih", kazao je Alajbegović dodavši da je u prošloj godini u ovoj županiji registrirano 329 oboljelih od šuge. Inače, u prva dva mjeseca prošle godine na području HNŽ-a zabilježeno je 42, a u prva dva mjeseca ove godine 89 oboljelih od šuge. Valja naglasiti kako se oboljenje javlja u svim općinama ove županije, a najrasprostranjenije je u Mostaru. Podsjetimo, samo u prvih petnaestak dana veljače u HNŽ-u registrirano je 11 oboljelih od šuge, od tog broja jedna osoba je registrirana u Neumu, jedna u Čapljini, četiri u Konjicu, te pet u Mostaru. Pojavu šuge u HNŽ-u komentirala je i u veljači i Jelena Ravlija, šefica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, koja je istaknula kako postojanje ove bolesti nije nova informacija. Ravlija je objasnila da, s obzirom na to da se ova bolest prenosi dodirom ili kontaktom s garderobom oboljelog, najčešće i nastaje u obiteljima, posebno u onima koje žive u lošijim higijenskim uvjetima i u skučenom prostoru. "Uzročnik joj je parazit koji napada kožu, kopa kanale, polaže jaja i izaziva svrab, prvo na rukama i ostalim dijelovima tijela. Nekada poznata kao bolest siromašnih, danas, kažu stručnjaci, nema razlike. Mogu je dobiti i oni koji vode računa o higijeni ako dođu u kontakt sa zaraženom osobom ili predmetom", kazala je Ravlija.

vecernji list