Suđenje za zločine nad Hrvatima u Vitezu počinje 19. travnja

Zločin, križančevo selo, suđenje, Vitez, zločin u Trusini, ahmići, crna kronika, Adem Kostjerev, optužnica, sud, BIH, Brčko, tužiteljstvo, turski sud , kazne, novinari, Turska, državni udar, HVO, presuda, Željko Rodin, Marinko Marić, Split, transparency international, tužiteljstva, nepotizam, Porezna uprava, presuda, pljačka, Ingrid Miloš, Mario Bašić, vijesti

Suđenje osmorici nekadašnjih pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) koji su optuženi za ratne zločine nad zarobljenicima i civilima počinjene u prosincu 1993. na području Viteza, počet će 19. travnja, odlučio je Državni sud.

Na statusnoj konferenciji održanoj pred početak suđenja, sutkinja Jasmina Ćosić-Dedović kazala je da je Tužiteljstvo BiH dostavilo listu svjedoka te detaljno obrazložilo na koje okolnosti će svjedočiti, te sugerirala Tužiteljstvu da ne poziva više svjedoka na iste okolnosti.

- Ne bih se ponavljao što se tiče prijedloga dokaza. Istina je da sam Obranama tek sad dostavio ovaj prijedlog, te predlažem zbog lakše komunikacije ubuduće da putem emaila dostavljamo dokaze - rekao je tužitelj Ivan Matešić.

Tužiteljstvo BiH tereti Ibrahima Purića, Ibrahima Tarahiju, Nijaza Sivru, Rušita Nurkovića, Almira Sarajlića, Sadika i Šaćira Omanovića te Kasima Kavazovića za ubojstva najmanje 12 vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su se prethodno predali, kao i dvije žene hrvatske nacionalnosti u Križančevom Selu kod Viteza, počinjena 22. prosinca 1993. godine.

Prema Tužiteljsvu BiH, Purić je te zločine počinio u svojstvu komandanta 325. brdske brigade ABiH i komandanta Taktičke grupe (TG), Tarahija kao komandant Trećeg bataljona ove brigade, Sivro kao pomoćnik komandanta za sigurnost i Nurković kao pomoćnik komandanta za moral, dok su preostala četvorica optuženih bili pripadnici ove brigade.

Pojedini optuženi, koji su bili u svojstvu komandanata jedinica ABiH, terete se da su direktno sudjelovali u počinjenju zločina te da nisu poduzeli aktivnosti da spriječe zločine te procesuiraju i kazne počinitelje.

Na početku suđenja, koje je zakazano za 19. travnja, planirano je čitanje optužnice, iznošenje uvodnih riječi, te saslušanje jednog svjedoka, javlja BIRN BiH.