Sud utvrdio da je Budimir pomilovanjima kršio zakon

...je da postoji osnovana sumnja da je predsjednik Federacije BiH demonstrirao najviši stupanj neodgovornosti, koji je u javnosti proizveo štetne posljedice u vidu podrivanja pravde i diskreditacije javne vlasti, saznaje Dnevni avaz.

Kratak period

Učinio je to, kako se navodi u rješenju, kršeći zakon i propuštajući da svoja ovlaštenja vrši na zakonit način.

„Iz dokaza Tužiteljstva nesumnjivo proizlazi da je osumnjičeni u relativno kratkom periodu pomilovao veći broj osoba u proceduri koja nije u svemu u skladu sa Zakonom o pomilovanju", kaže se, između ostalog, u rješenju koje je donijela sutkinja za prethodni postupak Mediha Pašić.

Sud je, također, posebno imao u vidu da se kršenje zakona u konkretnom slučaju odnosi na primjenu pravde i autoritet pravosudnog sustava i da se događa u fazi procesa pridruživanja države BiH Europskoj uniji.

Tada se, kako smatra Sud BiH, od države očekuje da pokaže posvećenost vladavini prava i čvrstu riješenost da reformira pravosudni sustav i uskladi ga s najvišim europskim standardima.

Podrivanje pravde

„Pomilovanja osuđenih lica veoma je osjetljivo pravno i moralno pitanje zbog toga što u svojoj suštini nosi opasnost od izravnog podrivanja pravde ukoliko se primjenjuju neselektivno i bez jasnih i opravdanih razloga. U konkretnom slučaju pomilovanjima je zahvaćen širok krug optuženih za raznovrsna i teška kaznena djela, s vrlo raznovrsnim oblicima pomilovanja (ublažavanja i oslobađanja od izdržavanja kazne)", navela je još sutkinja Pašić u rješenju.

Istom sudskom odlukom, prigovori po pitanju nadležnosti Suda BiH proglašeni su neosnovanim.

Još nema odluke po žalbi

Tužiteljstvo BiH prije tri dana uložilo je žalbu na odluku Suda BiH da Budimiru i ostalima ne odredi pritvor. Kako nam je potvrđeno u Službi za odnose s javnošću, Sud BiH do jučer nije donio odluku po žalbi Tužiteljstva, s obzirom na to da se čeka kompletiranje spisa, odnosno da obrane daju svoje odgovore na žalbu.

Kako neslužbeno saznaje Avaz, Budimirova obrana u svom odgovoru mogla bi pokušati pobiti mišljenje Suda BiH da postoji osnova sumnje da je njihov branjenik postupao nezakonito.