Sud proglasio imenovanje Vilima Primorca za direktora HT Mostar nezakonitim!

Potvrđeno je ovo "Sanu" od izvora bliskih Vladi FBiH.

Potvrda nezakonitosti

Izvori tvrde da je mostarskom telekomu proslijeđen zaključak Suda, kojim se zabranjuje upis Primorca, jer nema saglasnost Vlade, pa samim tim Prlić ne može biti izbrisan iz Registra.

Ovim je potvrđeno da je Nadzorni odbor "HT Mostar" grubo prekršio ne samo zakon, već i volju većinskog vlasnika, s obzirom da je Vlada FBiH davno dala suglasnost da se imenuje Prlić. Rizah Softić, predsjednik Udruženja dioničara BiH, također tvrdi da je nemoguće da se Primorac upiše u Registar Suda.

- Ne znam kako se drugi direktor može upisati, ako nema odluke Vlade i ako nije upisan kod Komisije za vrijednosne papire, što je najvažnije. To je isto kao kad čovjek vozi autobus, a nema položen vozački ispit - naglašava Softić. On tvrdi da iza svih dešavanja u mostarskom telekomu stoji HDZ BiH na čelu sa Draganom Čovićem.

- Udruženje dioničara sa pravnim timom razotkrilo je da je Sporazum kojim je dato pravo preče kupnje "T-HT Zagreb", koji je potpisao Ahmet Hadžipašić, a aminovao Nedžad Branković, teški kriminal i nešto što nema veze s mozgom, u odnosu na Zakon o privrednim društvima - kaže Softić. On ističe da je Udruženje pravovremeno reagovalo i vjerovatno će doći do poništenja odluke o ovakvom načinu privatizacije.

- Nikada se ova kompanija neće prodati na način kako je to zamislila federalna Vlada, odnosno Agencija za privatizaciju, jer sa novom vlašću ide koncepcija ujedinjenja "HT-a Mostar" sa "BH Telecomom" - podcrtava Softić.

Političke igre

Stipe Prlić za "San" kaže da on nije jedini koji toliko dugo čeka na imenovanje, zbog političkih igara. Žalosno je što i u drugim firmama ima direktora koji godinama nisu imenovani. On tvrdi da u Nadzornom odboru sjede ljudi koji slušaju samo jednu osobu, Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH.