Sud BiH smanjio kaznu bivšem pripadniku Armije BiH zbog ratnog zločina protiv civila počinjenog u Konjicu

bjegunac, zatvor, nasilje, silovanje, zatvor, optužnica, mladić, Srbin, zatvor, djed, baka, unuk, zlostavljanje, ratni zločin, ratni zločinac, ratni zločini, Armije BiH, Zločini Armije BiH, Armija RBiH, Trebinje, CJB Trebinje, Centar javne sigurnosti Trebinje, Marko Đerić , zatvor, Mostar, droga
Kazna Esi Maciću je smanjena nakon obnovljenog suđenja, do kojeg je došlo nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo pravosnažnu presudu kojom je bio osuđen na 13 godina zatvora po Kaznenom zakonu BiH. Do ukidanja presude je došlo nakon što je zaključeno da se trebao primijeniti blaži zakon koji je važio u vrijeme počinjenja djela, to jest odredbe zakona iz bivše Jugoslavije.

Sud BiH je obnovio suđenje samo u dijelu koji se odnosi na visinu kaznene sankcije i primjenu zakona. U ostalom dijelu, presuda iz 2013. ostala je neizmijenjena.

Macić, bivši pripadnik Armije BiH (ABiH), osuđen je za zločin počinjen nad srpskim stanovništvom u logoru Čelebići (općina Konjic). Proglašen je krivim za ubojstvo Milorada Kuljanina, učešće u premlaćivanju Šćepe Gotovca, koji je nakon toga preminuo, te u još tri slučaja fizičkog zlostavljanja zatočenika.

Macić je oslobođen optužbi po dvije točke optužnice. Prema ovoj presudi, Maciću će se uračunati u kaznu vrijeme koje je proveo u pritvoru i na izdržavanju kazne po pravosnažnoj presudi Suda Bosne i Hercegovine. Protiv ove presude žalba nije dozvoljena, navodi BIRN.