Sud BiH oslobodio Nasera Orića za ratni zločin

naser oric
naser oric

... u Sudu BiH, optužnice kojom je Tužiteljstvo BiH nastojalo dokazati da su počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Bratunca i Srebrenice 1992. godine.

Prema optužnici, u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili su tri zarobljenika srpske nacionalnosti, ali je tijekom sudskog procesa obrana dokazala da su nevini. Tužiteljstvo je izvodilo četiri vještaka i 14 svjedoka nastojeći dokazati krivicu, dok su s druge strane, obrane Orića i Muhića iskazima 18 svjedoka te materijalnim dokazima u potpunosti negirale navode optužnice.

Suđenje je počelo krajem siječnja prošle godine, a Sud BiH je sredinom rujna 2015. potvrdio optužnicu u kojoj je Tužiteljstvo navelo da su Orić i Muhić počinili zločine protiv ratnih zarobljenika.

Prema optužnici Orić je u tom razdoblju bio zapovjednik Stožera teritorijalne obrane Srebrenica i zapovjednik Stožera oružanih snaga TO subregije Srebrenica, a Muhić pripadnik oružanih snaga TO Srebrenica.

Orić je u lipnju 2015. godine izručen BiH iz Švicarske gdje je uhićen po tjeralici Srbije. Izručenje Orića iz ekstradicijskog pritvora u kojem je proveo 14 dana tražila je Srbija, ali i BiH, nakon čega je švicarski sud odlučio u korist BiH.

FENA