Sud BiH odgađa odluku o ratnom zapovjedniku Srebrenice

naser orić, uhićenje, švicarska, naser orić, naser orić, Državno odvjetništvo BiH, Srebrenica, naser orić, ratni zločin, ratni zločinac, ratni zločini, Armija BiH, naser orić, naser orić, Valentin Inzko
Državno odvjetništvo BiH zatražilo je u ponedjeljak od Suda BiH da se ratnom zapovjedniku Srebrenice Naseru Oriću kojega se tereti za ratne zločine nad Srbima odrede mjere zabrane kretanja i oduzmu putne isprave dok je njegova obrana zatražila da se te mjere protiv njega ne primjenjuju.

Orić je u petak izručen vlastima BiH iz Švicarske gdje je bio zadržan na temelju srbijanske tjeralice da je počinio razne zločine nad Srbima na području Srebrenice. Po povratku u Sarajevo je bio privremeno zadržan pa pušten iz pritvora.

Državno odvjetništvo BiH je za Orića predložilo mjere zabrane napuštanja Sarajevske i Zeničko-dobojske županije, privremeno oduzimanje putnih isprava i redovito javljanje policijskoj postaji Centar u Sarajevu.

Na to je reagirala Orićeva obrana, pa su odvjetnice Edina Rešidagić i Lejla Čović zatražile da sud odbaci zahtjeve Državnog odvjetništva BiH ističući da se nikome ne može dva puta suditi za isto kazneno djelo, navodeći da je Haški sud oslobodio Orića.

Državni odvjetnik Miroslav Janjić međutim odbacio je te navode obrane tvrdeći da se Haški sud nije bavio ratnim zločinima u selu Zalazje na početklu rata u BiH 1992. za koje se Orić sada tereti.

Nakon saslušanja navoda predstavnika državnog odvjetništva i obrane Nasera Orića, sutkinja Željka Marinić je rekla da će se Sud BiH o određivanjima mjera zabrane oglasiti naknadno, ne navodeći druge pojedinosti.

Hina