Sud BiH konačno nenadležan za slučaj predsjednika Federacije BiH

Živko Budimir
Na prvotnu presudu Suda BiH, žalilo se Državno odvjetništvo, no Izvanraspravno vijeće Suda samo je potvrdilo raniju odluku.

Izvanraspravno vijeće Suda BiH definitivno je u petak odbilo žalbu Državnog odvjetništva BiH u predmetu protiv predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i drugih dužnosnika kojim se ovaj sud proglasio nenadležnim voditi ovaj postupak za zloporabe i korupciju. Kako je priopćeno iz Suda BiH, odluka o nenadležnosti donesena je jer u kaznenim djelima za koja se optuženi terete nisu nastupile štetne posljedice po BiH, njezin međunarodni ugled i pravni poredak. Na prvotnu presudu Suda BiH, žalilo se Državno odvjetništvo, no Izvanraspravno vijeće Suda samo je potvrdilo raniju odluku.

Državno odvjetništvo BiH podiglo je optužnicu krajem studenog protiv predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, federalnog ministra pravde Zorana Mikulića, federalnog zastupnika Željka Asića, Budimirovog savjetnika Petra Barišića, predsjednika Povjerenstva za pomilovanje Federacije BiH Hidajeta Halilovića, predsjednika Jedinstvene organizacije boraca Sauda Kulosmana, te Armina Kulovca koje se teretilo da su sudjelovali u nezakonitom pomilovanju osuđenih osoba te da su za to uzimali mito.

Živko Budimir je, zajedno s drugim dužnosnicima, uhićen u travnju ove godine te je nakon skoro jednomjesečnog zadržavanja, pušten iz pritvora.

Sudski postupak protiv Budimira i ostalih najvjerojatnije će se voditi pred Županijskim sudom u Sarajevu.

dnevno.hr