Sud BiH: Kao Bošnjacima u Mostaru, Hrvatima zaštita u Federaciji

...za Večernjak neimenovani dužnosnik blizak Ustavnome sudu BiH. To praktično znači da se danas održavaju općinski izbori, ne bi se mogli održati u Mostaru ili bi se pak moglo birati samo 17 od 35 vijećnika koliko ima gradska skupština. Ovo, pak, otvara mogućnost za novi dogovor prije svih hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka u BiH o Mostaru, ali i drugih sredina ili da pak OHR nametne novo rješenje.

Jednak postupak

Suci su jednoglasno potvrdili kako u ostavljenome roku od pola godine jednostavno nije provedena odluka pa sud automatizmom poništava sporne članke u zakonu. Kako je objasnio naš izvor, suci Ustavnoga suda su postupili jednako kao kada nije ispoštovana odluke o zastavi i grbu Federacije i Republike Srpske. "Utvrđuje se da čl. 1. i 2. Zakona o grbu i zastavi Federacije Bosne i Hercegovine (Službene novine Federacije BiH, br. 21/96 i 26/96) i čl. 2. i 3. Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni Republike Srpske (Službeni glasnik Republike Srpske, broj 19/92) prestaju važiti".

Parlament

Na jednak način osporeni su i članci Izbornoga zakona koji je odnose na izbor 18 vijećnika s područja gradskih područja, kao i da Mostar ima 35 vijećnika u Gradskome vijeću. Ova odluka stupit će na snagu vrlo skoro, objasnio nam je dužnosnik te dodao kako Mostar praktično nema važećih pravila prema kojima bi se odvijali izbori. Pri tome Ustavni sud nije predložio nikakvo rješenje jer je to u sferi zakonodavne vlasti, bilo da se radi o Parlamentarnoj skupštini BiH ili pak da Ured visokog predstavnika nametne novo rješenje. Krajnji rok da se o tome postigne dogovor je početak travnja, što je pola godine prije održavanja očekivanih općinskih izbora u BiH koji pak zapinju na pitanju nedostajućih financijskih sredstava. U Mostaru vrijede posebna izborna pravila u kojemu postoji praktično nacionalni veto kakav ne postoji u bilo kojoj općini u BiH.