Studentski zbor uputio apel OHR-u

Poštovani,

Studentski zbor je krovna studentska organizacija studenata Sveučilišta u Mostaru, koja već 11 godina okuplja sve studente Sveučilišta u Mostaru i danas naša organizacija ima više od 16.000 članova. Kvalitetan rad naše organizacije prepoznat je, kako u regiji, tako i u okviru šireg europskog obrazovnog sustava. Kao potvrdu dobroga rada imamo i službenu ocjenu stručnjaka EU-a za visoko obrazovanje, koji su pri ocjenjivanju Sveučilišta našu organizaciju, rad i djelovanje ocijenili odličnom ocjenom. Pod tim prvenstveno naglašavamo da su našu neovisnost i nepristranost u radu potvrdile Vaše institucije.

Nadalje, slijedeći primjer naših kolega studenata u Belgiji koji su 14. veljače digli glas protiv neformiranja vlasti u svojoj državi, osjetili smo moralnu potrebu isto to učiniti u našoj zemlji. Nažalost, prosvjed nije dobio onakav učinak kakav smo se nadali da će imati. Studentski zbor ovim javnim obraćanjem želi svim akterima koji bi mogli doprinijeti rješavanju ova političko-zbiljskoga galimatijasa izraziti svoju duboku zabrinutost političkom situacijom u Bosni i Hercegovini.

Duboko smo zabrinuti ponašanjem OHR-a koji svojim odlukama stvara nepovjerenje u državne institucije naše zemlje. Mi smo mlada generacija koja je u svome djetinjstvu proživjela užas zvan rat i zasigurno ne želimo u svojim ranim dvadesetima ponovno proživljavati ništa slično. Nažalost, Vi nas svojim neodgovornim ponašanjem dovodite u takvo stanje svijesti da se osjećamo nesigurno i nezaštićeno. Dobiva se dojam da se namjerno stvara stanje bezvlašća i kaosa.

Kao studentsko predstavničko tijelo jedinog sveučilišta u Bosni i Hercegovini na hrvatskom jeziku, zabrinuti smo za očuvanje osnovnih ljudskih prava koja se ovih dana sustavno ruše - a na štetu jednog od tri konstitutivna naroda u BiH.

Na kraju, molimo Vas da nama mladim Hrvatima koji ulažu u svoje znanje u Bosni i Hercegovini omogućite ostanak i opstanak, a ne da nas objema rukama gurate iz jedine države koju imamo. Najdublje se nadamo da ćete u ovom obraćanju uvidjeti otvorenost i iskrenost kojom je pisan. U donošenju odluka, neka Vas vodi osjećaj pravednosti i Božja ruka.

Zadnje što nam ostaje jest vjerovati da ćete donijeti prihvatljivo rješenje za sva tri konstitutivna naroda.

S osobitim poštovanjem,

Predsjedništvo Studentskog zbora