Stručnjaci pozvali na provedbu bolonjskog procesa u BiH

Stručnjaci pozvali na provedbu bolonjskog procesa u BiH

"Reforma u BiH ne teče onako kako bismo željeli mi iz akademske zajednice. Značajno ograničenje za nas predstavlja nedovoljno financijsko ulaganje te pravne zapreke jer se još ne priznaju diplome svršenih studenata", rekao je predsjednik rektorskog zbora BiH Vlado Majstorović, koji je rektor Sveučilišta u Mostaru.

Majstorović je na raspravi o visokom obrazovanju u Mostaru izjavio kako se u BiH diplomirani prvostupnici ne mogu zaposliti jer nisu kategorizirana zanimanja, zbog čega je pozvao vlasti da usklade propise na tržištu rada.

Jedan od pokretača bolonjskog sustava obrazovanja u Europi, Terence Clifford Amos, rekao je da je primjetan napredak u BiH u bolonjskom procesu pozivajući vlasti da osiguraju veću mobilnost studenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Primjetan je napredak prema bolonjskom procesu. BiH treba, kao i veći broj zemalja Europske unije, sigurati mobilnost studenata kroz zemlje i to BiH mora razviti što je prije moguće", rekao je Clifford Amos.

U BiH ne postoji jedinstven državni okvir za reformu visokog obrazovanja, što je rezultat složenog unutarnjeg ustroja. Entitetske vlasti u Republici Srpskoj imaju nadležnost u uređenju visokog obrazovanja, dok je to u Federaciji deset županija.

  Hina