Strategija obrazovanja napravljena bez Sveučilišta u Mostaru!

...te da se nacrt strategije razvoja znanosti može raditi jedino na razini BiH, i to uz sudjelovanje nadležnih županijskih ministarstava za znanost u F BiH i nadležnoga ministarstva za znanost u Republici Srpskoj, kao i službenih reprezentativnih timova javnih visokoškolskih ustanova i znanstvenih instituta", stoji u dopisu koje je poslano s Sveučilišta u Mostaru federalnom Ministarstvu obrazovanja i znanosti, a povodom donošenja strategije za visoko obrazovanje, piše pogled.ba.

Sama činjenica kako Strategiju za idućih deset godina o visokom obrazovanju donosi institucija koja je protuustavna, te koja se treba ugasiti za mjesec dana, dovoljno je apsurdna sama po sebi.

Kada još tome dodamo kako je cijela stvar napravljena bez konzultacija i suradnje s jedinom visokoškolskom institucijom u BiH koja nastavu odvija na hrvatskom jeziku, onda priča dobiva jednu dodatnu dimenziju.

Koliko su u federalnom Ministarstvu obrazovanja vodili računa o mišljenju Sveučilišta i studentima u Mostatu dokazuje i činjenica kako sporna Strategija nije niti prevedena na hrvatski jezik. Napisana je na bošnjačkom jeziku, što je samo još jedna poruka Bošnjaka što misle o opstojnosti i budućnosti Sveučilišta u Mostaru.

Zadnjih dana je s Sveučilišta u Mostaru poslana jasna poruka kako visoko obrazovanje ne može biti stvar entiteta, nego se ova priča treba rješavati na državnoj razini. Također, Strategija se neće priznati ukoliko u njezinom kreiranju ne budu sudjelovali predstavnici Sveučilišta u Mostaru, i to oni koje odredi Senat jedine visokoškolske institucije koja nastavu drži na hrvatskom jeziku.