"STRAH ME JE": U Tuzli održan prosvjed zbog učestalih događaja silovanja

Na inicijativu građana Tuzle, a uz podršku UG „Zemlja djece", Odreda izviđača „Krin", OP Revolt, Udruge studenata Pravnog fakulteta Tuzla, Vive žene, FTZ-a, i drugih organizacija, u Tuzli je okupljanjem na Korzou „kod Ismeta i Meše", te šetnjom do Tužiteljstva i Suda Tuzlanske županije mirnim prosvjedom poslana poruka da je potrebno kazniti krivce, a zaštititi žrtve, javlja tuzlanski portal TIP.

Prvi korak

˝Konačno smo digli glas protiv nasilja i razbojništva, a posebno protiv nemilih događaja silovanja u Tuzli i Tuzlanskoj županiji. Ovo je samo prvi korak, mi i dalje nastavljamo sa aktivnostima kako bismo zaštitili naše građane˝, kazala je direktorica UG ˝Zemlja djece˝ Mirsada Bajramović i dodala da je njihov osnovni zahtjev da se za kazneno djelo silovanja kazna od najmanje godinu dana, poveća na pet godina, a da se za kazneno djelo silovanja koje je počinjeno na naročito okrutan način, poveća sa najmanje tri godine na osam godina zatvora.

Kako navodi direktorica nevladine organizacije ˝Vive žene˝ Tuzla Jasna Zečević, žrtve silovanja mogu biti rehabilitirane kroz terapijske procese, ali ono što nedostaje jeste garancija da se žrtvi neće ponoviti isto. Tu garanciju žrtve mogu dobiti samo ukoliko se adekvatno kazne počionitelji, navodi Zečević.

Kazna kao opomena

Vijećnik Bosanske stranke u Općinskom vijeću Tuzla Mirnes Ajanović slaže se da kazne moraju biti pooštrene. ˝Kazna mora, kao i svuda u svijetu, služiti kao opomena svima da ne smiju to uraditi. Naša kaznena politika samo još više podržava činjenje ovakvih zločina˝, kazao je Ajanović i naglasio da su se prosvjedu trebali odazvati svi političari kako bi zajedno s građanima tražili izmjene zakona, a odaziv političara danas i nije bio za pohvalu.

Građani ne smiju iz kuća

Građani smatraju da policija nema dovoljno ovlasti da bi ih zaštitila. ˝U Tuzli se ne osjećam ni najmanje sigurno, došlo je vrijeme užasa, jer strašno je kad u čovjeku postoji strah da izađe na ulicu. Policija se trudi, ali trebalo bi im dati veće ovlasti. Ljudi koji rade te grozne stvari se ničega ne plaše, e tu trebaju odvezane ruke policije˝, kazala je Jasminka Seferović.

˝Smatram da se u Tuzli trebaju više angažirati pravosudni organi, policija treba češće i ažurnije kontrolirati ulice i danju i noću. Ovdje već dugo nedostaju zakoni, red i pravda˝, smatra Huso Jašarević.

˝Strah me je izaći iz kuće, mislila sam da je moj grad siguran, da njime mogu slobodno hodati, ali sad vidim da sam pogriješila. Svi smo krivi za ovakvu situaciju jer smo dozvolili da se kriminalci slobodno kreću˝, kazala je Edina Jakubović.

Učesnici prosvjeda mirnim okupljanjem poručili su da neće šutjeti i živjeti u strahu potencijalnih žrtvi, te da su odlučni mijenjati sistem i zakone kako bi zaštitili sebe, a ne kriminalce, piše TIP.

dnevnik.ba