FOTO  Stotinjak poljoprivrednika traži ostavku ministra Jerka Ivankovića-Lijanovića

Ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH u Sarajevu jutros su počeli prosvjedi poljoprivrednika. 

Više od stotinu poljoprivrednika, koji su se okupili ispred zgrade Ministarstva, traže ostavku federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerka Ivankovića-Lijanovića, javio je novinar agencije Anadolija.

Intervencijom policije, incident većih razmjera je spriječen, javio je novinar agencije Anadolija.

Do usijanja situacije je došlo nakon što se među prosvjednicima pred zgradom Ministarstva pojavio predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH Avdo Muslimović što je izrevoltiralo demonstrante koji su za njim uzvikivali „lopove" i „Lijanovićev čovjek", te pokušali da ga fizički napadnu. Direktan fizički obračun spriječila je policija, a demonstranti se kazali da će „provaliti u zgradu Ministarstva" ukoliko Muslimović ne bude „uklonjen".

U izjavi za medije, Muslimović je rekao kako svi poljoprivrednici imaju isti interes, a to je naplata poljoprivrednih poticaja iz federalnog budžeta.

"Nemamo namjeru ni sa kim politizirati niti se tući. Kad bude vrijeme obračuna, treba se obračunavati sa onim ko je doveo do ovog stanja. Problem je u Parlamentu FBiH i on treba da ga riješi", naglasio je Muslimović.