FOTO  ŠTO JUŽNIJE TO VESELIJE Ima u HNŽ-u općina gdje vas čeka posao i stan, do 8.000 maraka za novorođenče…

Ravno
Hercegovina.info

Izreka što južnije to tužnije nikako se ne može primijeniti na bosanskohercegovačku Općinu Ravno koja se mudro i grčevito bori za svakog novog stanovnika. Najjužnija bh. općina, koja pripada HNŽ-u, a susjed je Dubrovniku osigurala je niz mjera kako bi privukla nove stanovnike. Tako su već neke mlade obitelji, umjesto Irsku il' Švedsku, doselile u Ravno.

Ovdje ih čeka posao, stan, te obilna socijalna davanja kakva su, kada je u pitanju HNŽ, možda još samo u Prozor-Rami.

„Povratak smo osigurali uz ponuđene poslove, smještaj bez naknada (prošle godine je završena zgrada sa 6 stanova u kojima se nalaze mlade obitelji, obitelji s djecom), imamo pomoć mladima u izgradnji ili obnovi obiteljske kuće za trajni povratak ili doseljenje, poticaj za djecu koja idu ovdje u Osnovnu školu (centralna škola u Ravnom i područni odjel na Ivanici) je u vrijednosti od 300 maraka mjesečno tijekom školske godine. Odluka je donesena 2015. godina, a tu je i besplatna institucionalna skrb za naše najmlađe“, pojašnjava za naš portal predsjednica OV Ravno Ružica Skaramuca.

S obzirom da su ovoj općini, a kako bi trebalo biti i drugima, prioritet najmlađi stanovnici obilata su izdvajanja za novorođenčad.

Tu je novčana pomoć za svako prvo i drugo rođeno dijete u visini od 1,000 maraka, a sukladno odluci iz 2019. za svako treće rođeno dijete u obitelji u visini od 2.000 maraka, za svako četvrto rođeno dijete u obitelji u visini od 3.000 maraka, za svako peto rođeno dijete u obitelji u visini od 5.000 maraka, a za svako šesto rođeno dijete u obitelji u visini od 8.000 maraka, pojašnjava Skaramuca.

U ranijem razgovoru načelnik Andrija Šimunović kazao je da se kroz različite projekte, osiguranje posla, smještaja i ostalog pokušavaju izboriti za nove stanovnike u Ravnom, gdje je mahom starija populacija. Zgrada puna obitelji s djecom dokaz je da im polako i uspijeva.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.