Što ako skinu Željkovog Tita?

Tito, Bruno Bušić, Tito, josip broz tito, mig 15, Željko Komšić, Tito, Tito, memoari, Tito, žene, josip broz tito, tajne, špijun, Tito, komunizam, zabrana, Tito, Ubojstvo u Titovo ime, Zagreb
I tek što je Federalna televizija objavila Lagumdžijinu izjavu, iz Banja Luke stiže vijest kako se tursko veleposlanstvo umiješalo u interijer Palače Republike Srpske.

E pa, dok se hrvatski veleposlanik ''miješao'' u unutarnje stvari BiH i rekao kako ne bi bilo zgoreg da se pri pravljenju vlasti u Bosni i Hercegovini zaviri malo u izborne rezultate, tursko veleposlanstvo dalo si je za pravo da zatraži skidanje zastave Republike Srpske ispod koje je trebao stati turski ministar vanjskih poslova. A to se valjda neće okarakterizirati kao miješanje u stvari BiH, nego samo kao savjet za ugodniju unutrašnjost Palače.

Zanimljivo bi bilo da je netko od dužnosnika, ne daj Bože hrvatskih, zatražio od Željka Komšića da iz svojeg ureda makne Drugovu sliku dok se sastanak ne završi. Tad to zasigurno ne bi bilo miješanje u Bosnu i Hercegovinu, nego napad na državu i čovjeka. Jer Komšić je prije svega čovjek.

Lijepo je od Turske što se brine za bosanskohercegovačku čorbu, kako ju je nazvao ministar Davutoglu. Nekako se čovjeku učini da je ovaj cirkus u obliku srca ozbiljna država kad neki strani diplomat dođe. Dadne ozbiljnost državi sletjevši s neba nad kojim ta država nema kontrolu. Ali neka. Turska drži pola bh krila, pa možda progura da preuzmemo i nebo.

Uglavnom, lijepo je što turski ministar ne da da zagori čorba na prejakoj vatri. Spominjao je nekakve začine. Hrvati su jedan od njih. Oni Hrvati koji slušaju kako je briga za njih miješanje u BiH. S druge strane, svemogući WikiLeaks objavio je kako su ''veliki'' zabrinuti što se Turska miješa u BiH, a turska nagovaranja na pomirbu bošnjačkih stranaka i stvaranje svebošnjačke koalicije nije bilo miješanje u unutarnje stvari BiH.

Bilo je to valjda samo miješanje čorbe, kao što ni uklanjanje zastave u Palači Srpske nije miješanje u politiku nego miješanje u izgled interijera. Lijepo je da se Turska brine za čorbu, ali problem su tanjuri. Troje jede iz dva i jedno redovito ostaje gladno. Raspored i snaga i žlica se zna.

Da se razumijemo, autor ovih redaka nema ništa protiv zastave iz Palače Srpske jer ju ljudi imaju pravo voljeti. Nema ništa ni protiv slike iznad Komšićeve glave iako misli kako bi bilo prikladnije da mu je iznad glave u spavaćoj sobi. Nema ništa ni protiv Turske, ni protiv njezinih zastava iako im ne vidi svrhu na slavljima Dijamantovih golova. Želi samo da je čorba o kojoj je turski ministar govorio jestiva. Iz jednog ili tri tanjura. Svejedno.
bitno.ba