STJEPAN MESIĆ: Čovića ne zanimaju Hrvati, već samo vlast

Dragan Čović
Gospodine Mesiću, pratite li zbivanja u Bosni i Hercegovini?

- Pratim ponešto.

Suradnja radikala

Kako Vi komentirate dogovor Milorada Dodika i Dragana Čovića?

- Za vrijeme prošlog rata - to je već svima jasno - radikali s jedne i druge strane međusobno su surađivali.

Hoćete reći da se to nastavilo?

- Naravno da se nastavilo i da se nastavlja.

Posljednjih dana ovaj dvojac je u potrazi za bošnjačkim partnerom i ne obaziru se na rezultate izbora: to je zapravo njihov odgovor na Platformu koju su ponudili SDPBiH i SDA, dokument koji u zaista visokom stupnju nudi rješenje i hrvatskog pitanja u BiH?

- Kad se razgovara o hrvatskom pitanju, kad se razgovara o srpskom i bošnjačkom pitanju u Bosni i Hercegovini, moji su stavovi posve jasni. Entitet Republika Srpska vodi politiku stvaranja države u državi, a to razbija Bosnu i Hercegovinu.

Zašto onda Dragan Čović pristaje na taj dogovor s Dodikom?

- Čovića ne zanimaju Hrvati u Bosni i Hercegovini. Njega zanima da on bude na čelu pa makar entitet bio od pet tisuća ljudi. Samo je važno da on bude na čelu i da bude u vlasti. Njega samo vlast i zanima, a ne interes Hrvata. Interes Hrvata je biti na cjelovitom teritoriju Bosne i Hercegovine, a to je moguće samo onda ako se Hrvati i Bošnjaci vrate u Republiku Srpsku i ako Republika Srpska osigura budžetom sredstva za popravak kuća ljudima. Isto tako je za Federaciju važno da se vrate Srbi u svoje gradove i svoja sela. Tako će profunkcionirati Bosna i Hercegovina, ali je sada pitanje strukture, kakva će biti. Ne može entitet koji je nastao etničkim čišćenjem, genocidom, ratnim zločinima biti konstanta. Dakle, treba tražiti nadogradnju Ustava ili novi Dayton. A Dodik i Čović se slažu samo zato što obojicu jedino vlast zanima. Čovića već dugo zanima samo vlast.

Jeste li Vi iznenađeni potezima gospodina Bože Ljubića, dojučerašnjeg ljutog Čovićevog oponenta koji se sada pridružio ovom timu?

- Ne, nisam iznenađen. Iz onog što govori jasno je da i njega zanima samo vlast. Kad bi oni rekli... Pazite, u današnjoj Republici Srpskoj, odnosno teritoriju Bosne i Hercegovine koji pokriva, prije početka rata bilo je 48 posto Hrvata i Bošnjaka. Sada ih ima osam posto. Kada bi jedan od tih hrvatskih vođa rekao: je, treći entitet, ali pod uvjetom da u njega uđu Posavina i srednja Bosna, onda bismo i ja i vi vidjeli da ljudi strateški razmišljaju. Ali oni to i ne pominju. Oni hoće da se dočepaju samo tamo nekog malog prostora da bi u tom prostoru bio na čelu i participirao u vlasti - to više ni mene ni nikoga ne može iznenaditi, jer to pokazuje taj jedini interes za vlašću.

Oslobođenje