Stiže ‘debeli’ minus, snijeg bi mogao biti i obilniji

Stiže ‘debeli’ minus, snijeg bi mogao biti i obilniji

... temperatura i južina ovih dana stvaraju probleme mnogima, piše Večernji list BiH.

Domovi zdravlja puni su onih koji se na ovom vremenu ne osjećaju dobro. To još i ne bi bilo čudno da, prema svim meteorološkim prognozama, već idući tjedan nećemo biti u bundama, sa šalovima i rukavicama, u nekim bh. predjelima i okovani snijegom. Meteorološke postaje najavljuju "debele" minuse. Neovisni meteorolog prof. Zoran Zadro najavio je od 16. do 22. siječnja jaču promjenu vremenu.

- U ovom vremenskom razdoblju veliki dio Europe, uključujući i regiju, pogodit će val hladnoće praćen oborinama. Ciklona, koja će se formirati nad Jonskim morem, premještat će se tijekom vikenda na istok i jugoistok Europe, te prema Crnom moru i prouzročiti velike probleme s vremenom, tvrdi. Upozorenje na hladnoću, snijeg i pojavu snježne vijavice izdano je za razdoblje od 16. do 22. siječnja, a u regiji bi moglo biti itekako izraženo.

- Očekuju se povremene oborine uz formiranje snježnog pokrivača koji bi mogao biti visok u gorskim područjima. Lokalno su moguće pojave snježne vijavice. U Hercegovini su tijekom vikenda mogući naleti slabog do umjerenog snijega, a u gorju je moguća pojava vijavice. Jaka na udare olujna bura pojačavat će dojam hladnoće, tako da će temperatura, pogotovo u idućem tjednu, u jutarnjim satima padati i blizu - 10 °C. U sjevernim i zapadnim područjima i do - 15 °C, a i u dolini Neretve do - 5, lokalno i - 8 Celzijevih stupnjeva.