Stigao ledeni val, hitne pune, bura prevrtala kamione

hladnoća, led, vremenska prognoza, radno vrijeme, val hladnoće, ekstremne hladnoće, snijeg, zoran vakula, narančasto upozorenje, narančasti meteoalarm

BiH i susjedstvo okovani su ledom, bilo snijegom i niskim temperaturama ili onim suhim, koji ovih dana vlada u nizinama Hercegovine, a kojemu, uz minuse, dojam hladnoće pojačava jaka bura. A one, koji se nadaju da bi hladnoće uskoro mogle prestati, prognostički modeli zasad demantiraju, piše Večernji list BiH.

- Gledajući ove karte, promatrajući odstupanje oborina i temperatura, postojale bi naznake za snježne oborine ponegdje i u Hercegovini (više sjever, sjeveroistok, zapad i srednji dio), zatim zaleđu Dalmacije te ponegdje na srednjem dijelu Crne Gore.

Hladno i u ožujku

Također bi postojala opcija kratkotrajnog snijega i uz obale Jadrana i pojedinih priobalnih dijelova Crne Gore nošenog burom. Ovo je na osnovi izlaska najnovijih tjednih prognoza europskog ECMWF prognostičkog modela. Budući da on postavlja znatnije negativno odstupanje temperatura u većem dijelu prostora na kojima živimo, mogućnost snijega je velika. Dugotrajnoga zatopljenja nema na vidiku vjerojatno do kraja siječnja. Gledajući dugoročno, zima je dobrom putu da se produlji i na dobar dio veljače, moguće čak i dio ožujka - objavljeno je na stranici "Vremenska prognoza za RH i BiH, svakodnevna", koja se bavi kratkoročnim i dugoročnim prognozama koristeći sinoptičke karte više instituta koji se bave vremenom. Ono što je zanimljivo su usporedbe kako svakih šest ili sedam godina u prosjeku jača snježna zima pogodi BiH i zemlje okruženja. Tako je bilo 2012., prije toga 2005., pa ranije 1999. godine. A dok se nove oborine tek najavljuju, ove novogodišnje stvorile su brojne probleme, trgale su tende, rušile reklamne panoe, stabla, prevrtale kamione, kao što je jučer bilo na Paškom mostu u RH (na slici). Snijeg i jak vjetar zatvorili su u Hercegovini cestu Rakitno - Blidinje, koja je naposljetku otvorena, ali su izdana stroga upozorenja vozačima. Ništa bolje nije ni u dijelovima Bosne, a samo je u Sarajevu u 24 sata lomove doživjelo 37 pacijenata. Na čišćenju je bilo angažirano 150 radnika i 60 vozila. Iako se govori o tome da je snijeg stigao neočekivano, i dugoročne prognoze, koje ne mogu biti sto posto pouzdane, najavljivale su ga, stoga sama ta činjenica demantira neočekivanost ovakvog vremena.

Savjeti za zdravlje

A dok se najavljuju novi naleti zime te se saniraju posljedice ranijeg nevremena, tako osim poruka meteorologa, valja slušati i upute stručnjaka, prvenstveno liječnika. Na vrijeme ne možemo utjecati, ali možemo načinom života i pridržavanjem savjeta za svoje zdravlje. Hladni val koji je stigao napunio je bolnice i domove zdravlja u BiH, a nisu problem samo lomovi, uganuća ili, tradicionalne u ovim mjesecima, gripa i prehlada. Liječnici su zabilježili i više moždanih te srčanih udara.

"Hladnoća jako utječe na krvne žile. U slučaju da osoba pati od angine pectoris ili ateroskleroze te već ima sužene krvne žile, na hladnoći će se žile dodatano suziti i doći će do zastoja cirkulacije. Stoga srčani bolesnici uopće ne bi smjeli izlaziti na otvoreno tijekom ovakvih hladnoća, a u slučaju da ipak izađu, čim osjete smetnje u grudima ili slabost, trebali bi se vratiti u zatvoreni grijani prostor", riječi su poznate kardiologinje dr. sc. Andree Džumhur.

vecernj.ba