Stier: Reakcija je na tragu istupa Zlatka Lagumdžije

Davor Ivo Stier, HŠK Zrinjski, Davor Ivo Stier, BIH, Europski parlament u Briselu,  rezolucija o Bosni i Hercegovini
Svi bošnjački zastupnici neovisno iz koje političke stranke dolaze bili su na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarna BiH jedinstveni odbiti rezoluciju Europskog parlamenta (EP) iz veljače koju je pokušao u proceduru ‘ugurati' zamjenik predsjedatelja ovoga doma Božo Ljubić. Ustvari, 18 bošnjačkih zastupnika bilo je čak protiv toga da se na prvoj sljedećoj sjednici Zastupničkog doma uopće i upoznaju sa sadržajem i preporukama Europskog parlamenta. Istodobno, svi hrvatski i srpski zastupnici, uz iznimku jednoga suzdržanoga, su bili za to da se zastupnicima ponudi informacija i otvori rasprava o rezoluciji.

No, tih 15 ruka nije bilo dovoljno da se zaustavi destruktivni pokušaj da se dlanom sakrije sunce. Ovakav potez nije iznenadio jednoga od suautora rezolucije Europskog parlamenta Davora Ivu Stiera. "Ovakva reakcija je na tragu izjave Zlatka Lagumdžije da će prije odustati od Europske unije nego prihvatiti poruke rezolucije Europskoga parlamenta. Međutim, zbog toga rezolucija neće nestati i ono što je najvažnije neće nestati njezine poruke.

A te poruke trebaju biti shvaćeno kao dobronamjerne koje otvaraju put za cijelu Bosnu i Hercegovinu da krene prema Europskoj uniji.

Što prije se prihvati ta realnost, to će svima biti bolje, bit će bolje i za Bosnu i Hercegovinu", komentirao je zastupnik Stier za Večernjak. Inače, tijekom rasprave u Parlamentu oko inicijative od bošnjačkih zastupnika su se mogla čuti čak pozivanja i na stradanja u Srebrenici kao razlog da rezolucija Europskog parlamenta uopće ne bi bila tema, ne samo u Parlamentu, nego uopće u bosanskohercegovačkoj javnosti.

I dok je bilo očekivati da Hrvati podrže rezoluciju jer prvi put uravnoteženo promatra stanje u BiH, zanimljivo je da su za raspravu o ovome dokumentu bili i srpski zastupnici iako se u rezoluciji na više mjesta kritiziraju tamošnje vlasti. U biti, iako to nitko od nazočnih nije rekao, bošnjačke je stranke očito zasmetala formulacija u rezoluciji, na koju se često pozivao i lider SDP-a Zlatko Lagumdžija oko potrebe federalizacije zemlje te ga se neizravno kritizira za zastoj oko dogovora za izbor članova Predsjedništva BiH u slučaju "Sejdić - Finci". "Pozdravlja se šest točaka sporazuma koji je postignut u Bruxellesu 1. listopada 2013. godine, ali žali što centralističke snage opstruiraju njegovu provedbu; naglašava da je važno slijediti načela federalizma i legitimnog predstavljanja kako bi se osigurao put BiH u EU", navodi se u ‘spornoj' rezoluciji. Ljubić je pak tijekom rasprave ironično poručio da BiH ne mora prihvatiti načela EU, ali onda ne mora niti biti članica Unije. "Selektivno čitanje, pa selektivno medijsko prezentiranje ‘svojoj publici, političkoj opciji, svome narodu', za mene je dokaz da se prema porukama EU ne odnosimo na pravi način. U Sarajevu "silentio stampa", prva reakcija političara iz Sarajeva da to nije obvezujući dokument.

Istina je da nije obvezujući ali nije to niti članstvo u EU, ali jest naš interes", poručio je Ljubić tijekom rasprave u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Večernji list