Stier i Picula uputili zajedničko pitanje EK: Bez Hrvata nema ni europske BiH

...Komisiji kako bi zajedno pitali povjerenika za proširenje S. Fulea o aktualnim procesima u Bosni i Hercegovini koji mogu imati dalekosežne posljedice na buduće uređenje susjedne države. Osim implementacije presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, zastupnike Piculu i Stiera zanima u kojoj će se mjeri na sastanku povjerenika Fulea i političkih lidera iz BiH 1. listopada govoriti o institucionalnoj ravnopravnosti Hrvata u BiH i kakva će stajališta povjerenik iznijeti tom prilikom.

Kao sto je i predsjednik Hrvatske Demokratske Zajednice Tomislav Karamarko naglasio u Mostaru u srpnju 2013. na konferenciji Položaj hrvatskog naroda u Bih nakon ulaska Hrvatske u Europsku Uniju, zauzimanje za ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH je prioritetno pitanje u radu HDZovih zastupnika u Europskom parlamentu.

Zastupnik Stier je naglasio kako bez Hrvata nema ni europske Bosne i Hercegovine.

"Rješavanje pitanja jednakopravnosti hrvatskog naroda je od presudne važnosti za europski put BiH", rekao je Stier. Pri tom je dodao kako je u sklopu implementacije presude Sejdić-Finci potrebno osigurati da se poštuje volja hrvatskog naroda u BiH pri izbora hrvatskog člana predsjedništva, sto već osam godina nije slučaj.

Stier.hr