Stanovnici pograničnih općina mogli bi dobiti posebne propusnice za prelazak granice sa Hrvatskom

... za građane BiH u pograničnim općinama nakon što se Hrvatska 1. srpnja priključi Europskoj uniji.

Napomenuo je da ne može reći kakvo će rješenje biti, jer su u tijeku konzultacije predstavnika BiH, Hrvatske te Europske komisije o režimu koji će biti na snazi.

''Prvo što se događa kada se definiraju ovi režimi, kao što je to bilo sada u procesu proširenja, jeste da se pokušava na sve načine da ta procedura bude što jednostavnija.

Od Hrvatske, koja ulazi u EU, tražimo da ispoštuje sve što naš sustav zahtijeva tako da će se teret koji stavljamo na Hrvatsku u tom pogledu osjetiti i ovdje, ali nastojimo ublažiti situaciju'', pojasnio je Sorensen u izjavi novinarima.

Dosad je održano pet-šest sastanka o ovom pitanju i, kako je naveo, optimist je u pogledu rješenja, ali je napomenuo da ne može točno reći kakvo će biti rješenje, jer će to biti odluka strana u ovom procesu.

Sorensen je napomenuo da je dobra stvar u BiH to što ima jako dobar sustav izdavanja putnih dokumenata.

Dosad je izdano više od milijun i pol biometrijskih putovnica, a ako se to, kako kaže, uporedi s brojem ljudi koji putuju, većina njih ima te putne isprave.

''Tako da sam osobno uvjeren da ono što smo smatrali problem prije mjesec i po dana, neće biti toliki problem za mjesec dana'', zaključio je specijalni predstavnik EU u BiH.

FENA