Stanje na tržištu nekretnina: U Trebinju i Mostaru stanovi najskuplji

nekretnine
nekretnine
U većini gradova u našoj državi i dalje se bilježi pad cijena stanova. No, za prosječnog građanina cifre su i dalje vrtoglave. Naročito kada je u pitanju novogradnja. Svjedoči o tome i Kamel Ratkušić, agent za nekretnine iz Mostara.

- Centralni i stari dijelovi Mostara poprilično su skupi, cijena za metar kvadratni je oko 2.200 KM. Imate, također, novogradnju na periferiji grada, tamo su cijene po kvadratu od 1.500 do 1.700 KM. Problem je što Mostar nema značajnih investicija i ne gradi se toliko stanova kao u Sarajevu, pa se to odražava i na cijene - mišljenja je Ratkušić.

On ističe da se u Sarajevu za 1.200 KM po kvadratu može naći tek stan na periferiji. Po toj cijeni u Mostaru nema stanova.

- Ne vjerujem da je Mostar najskuplji u BiH. Skuplje je, recimo, u Trebinju. Tu je kvadrat stana najmanje 2.000 KM, a u centru, naravno, i više. Iz mog iskustva mogu reći da su stanovi najskuplji u Trebinju, zatim možda u Mostar, a tek onda u Sarajevo. Meni to nije logično, to je neka anomalija bh. tržišta nekretnina - naglasio je Ratkušić.

U Banjoj Luci za novogradnju se mora izdvojiti od 2.200 do 2.500 KM po kvadratu, kaže agent za nekretnine Manojlo Vučić.

- Cijene u starijim zgradama kreću se od 1.400 do 1.800 KM. Za 1.200 KM po kvadratu stan se može kupiti samo van grada, a u samom centru Banje Luke kvadrat, recimo pored "Boske", dostiže i do 3.000 KM. Meni se čini da je to malo jeftinije nego u Sarajevu. Ali, bez obzira, skupo je u oba slučaja - naglasio je Vučić.

Iz sarajevske agencije "Sarajcity" potvrdili su nam da se cijene stanova kreću od 1.000 KM za kvadrat, pa do 3.500 KM u strogom centru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Najjeftiniji su polovni stanovi na Dobrinji 1, blizu Istočnog Sarajeva. Tamo kvadrat košta od 1.000 do 1.400 KM. Nešto je skuplje na Alipašinom Polju, a najviše su cijene u centralnim dijelovima grada. U novogradnji cijena kvadrata dostiže i do 3.500 KM - kazali su nam iz Agencije, piše Dnevni avaz.

Najniže cijene po gradovima

2.000 KM - najniža cijena kvadratnog metra stana u Trebinju
1.500 KM - najniža cijena kvadratnog metra stana u Mostaru
1.400 KM - najniža cijena kvadratnog metra stana u Banjoj Luci
1.000 KM - najniža cijena kvadratnog metra stana u Sarajevu