Stanje na cestama i prohodnost cesta 22.12.2011.

Na dionicama cesta u višim planinskim predjelima upozoravamo vozače na ugaženi snijeg i led na kolniku.

Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na dionicama cesta gdje su u tijeku radovi prometuje se sporije, pa vozače molimo za oprezniju vožnju i poštivanje privremene regulacije prometa.

_________________________________________

Zbog radova na dionici M-16.2 Prozor - Jablanica, promet je u vremenu od 08:00 do 17:00 sati potpuno obustavljen. U vremenu od 10:00 do 11:00 sati i od 13:00 do 14:00 sati vozila se propuštaju naizmjenično.

Za vrijeme obustave, promet se preusmjerava na alternativne pravce Prozor - Here - Čelebići i Prozor - Varvara - Tomislavgrad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dionici M-18 Brod na Drini - Šćepan Polje zbog izvođenja radova prometuje se usporeno, jednim prometnim trakom. Na istoj je dionici zabrana prometovanja za teretna vozila iznad 12 tona.

Na dionici M-20 Foča - Gacko u vremenu od 07:00 do 17:00 sati zbog sanacije klizišta moguće su povremene kraće obustave prometa.

Sporije odvijanje prometa zbog radova očekivati je:

- M-16 Banja Luka - Klašnice (od Klašnica do vijadukta Zalužani),

- M-17 Kakanj - Lašva, prolaz kroz Mostar.

Zbog snježnih nanosa za sav promet zatvorena je dionica R-433 Kifino Selo - Ulog, preko prijevoja Morine.

Zbog radova na rekonstrukciji mosta na dionici R-445 Kakanj - Visoko u mjestu Dobrinje, promet je potpuno obustavljen. Za vrijeme obustave promet se preusmjerava na alternativne pravce autocestom A1 Visoko - Kakanj i dionicom Dobrinje - Donje Moštre.

U Karanovcu na R-414 Karanovac - Kneževo, zabrana je prometa preko mosta na rijeci Vrbas za vozila čija ukupna masa prelazi 20 tona.

Za teretna vozila i tegljače zabrana je prometovanja na dionici M-20 Gacko - Tjentište preko prijevoja Čemerno.

__________________________________________

AAMKBIH u suradnji s MUP-om organizira prometno-preventivnu akciju „Zima, zimski uvjeti vožnje". Cilj akcije je skrenuti vozačima pozornost na pripremu vozila za zimu i zimske uvjete. Ovom akcijom, putom SPI baza Asocijacije, vozačima ćemo omogućiti da na svojim vozilima obave besplatno kontrolu:

rashladne tekućine - antifriza, odnosno ispitivanje točke smrzavanja rashladne tekućine, kontrolu ispravnosti akumulatora - ispitivanje kvalitete elektrolita i napona u akumulatoru, kontrola dubine profila gazećeg sloja na gumama kotača.

Također će se obaviti kontrola da li vozači u svojim vozilima posjeduju lance za snijeg.

__________________________________________

ZIMSKA OPREMA: Sukladno zakonskim odredbama, od 15.11. pa do 15.04. iduće godine, na cestama u BiH, sva motorna vozila moraju posjedovati zimsku opremu.

__________________________________________

Na graničnim prijelazima u putničkom prometu nema dužih zadržavanja.

Na graničnom prijelazu Brčko - Gunja, mostom preko rijeke Save, promet teče usporeno za teretna vozila teža od 9 tona, zbog izmjeničnog propuštanja vozila i ograničenja brzine.

Za sve usluge pomoći na cesti obratite se našoj Asocijaciji na telefon 1288.