Stanje na cestama i prohodnost cesta 12.12.2011.

Prometna gužva

Magla smanjuje vidljivost i usporava vožnju mjestimice na dionicama cesta uz riječne tokove i u kotlinama.

Vozačima savjetujemo da voze oprezno na mokrim dijelovima kolnika, da brzinu vožnje prilagode uvjetima na cesti te da održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Dionicama cesta koje prolaze usjecima upozoravamo na moguće odrone kamenja i zemlje na kolnik.

Na dionicama cesta gdje su u tijeku radovi prometuje se sporije, pa vozače molimo za oprezniju vožnju i poštivanje privremene regulacije prometa.

_________________________________________

Zbog radova na dionici M-16.2 Prozor - Jablanica, promet je u vremenu od 08:00 do 17:00 sati potpuno obustavljen. U vremenu od 10:00 do 11:00 sati i od 13:00 do 14:00 sati vozila se propuštaju naizmjenično.

Za vrijeme obustave, promet se preusmjerava na alternativne pravce Prozor - Here - Čelebići i Prozor - Varvara - Tomislavgrad.

Na dionici M-18 Brod na Drini - Šćepan Polje zbog izvođenja radova prometuje se usporeno, jednim prometnim trakom. Na istoj je dionici zabrana prometovanja za teretna vozila iznad 12 tona.

Na dionici M-20 Foča - Gacko u vremenu od 07:00 do 17:00 sati zbog sanacije klizišta moguće su povremene kraće obustave prometa.

Sporije odvijanje prometa zbog radova očekivati je:

- M-5 Višegrad - Vardište,

- M-16 Banja Luka - Klašnice (od Klašnica do vijadukta Zalužani),

- M-17 Konjic - Jablanica (Ribića most), prolaz kroz Mostar,

- M-19.3 Rogatica - Ustiprača.

Zbog radova na rekonstrukciji mosta na dionici R-445 Kakanj - Visoko u mjestu Dobrinje, promet je potpuno obustavljen. Za vrijeme obustave promet se preusmjerava na alternativne pravce autocestom A1 Visoko - Kakanj i dionicom Dobrinje - Donje Moštre.

U Karanovcu na R-414 Karanovac - Kneževo, zabrana je prometa preko mosta na rijeci Vrbas za vozila čija ukupna masa prelazi 20 tona.

Zbog radova na razminiranju terena u blizini prometnice mogući su povremeni zastoji tijekom dana na M-14.1 Lončari - Brčko (u mjestu Gorice).

Za teretna vozila i tegljače zabrana je prometovanja na dionici M-20 Gacko - Tjentište preko prijevoja Čemerno.

__________________________________________

AAMKBIH u suradnji s MUP-om organizira prometno-preventivnu akciju „Zima, zimski uvjeti vožnje". Cilj akcije je skrenuti vozačima pozornost na pripremu vozila za zimu i zimske uvjete. Ovom akcijom, putom SPI baza Asocijacije, vozačima ćemo omogućiti da na svojim vozilima obave besplatno kontrolu:

rashladne tekućine - antifriza, odnosno ispitivanje točke smrzavanja rashladne tekućine, kontrolu ispravnosti akumulatora - ispitivanje kvalitete elektrolita i napona u akumulatoru, kontrola dubine profila gazećeg sloja na gumama kotača.

Također će se obaviti kontrola da li vozači u svojim vozilima posjeduju lance za snijeg.

__________________________________________

ZIMSKA OPREMA: Sukladno zakonskim odredbama, od 15.11. pa do 15.04. iduće godine, na cestama u BiH, sva motorna vozila moraju posjedovati zimsku opremu.

__________________________________________

Na graničnim prijelazima u putničkom prometu nema dužih zadržavanja.

Na graničnom prijelazu Brčko - Gunja, mostom preko rijeke Save, promet teče usporeno za teretna vozila teža od 9 tona, zbog izmjeničnog propuštanja vozila i ograničenja brzine.

Za sve usluge pomoći na cesti obratite se našoj Asocijaciji na telefon 1288.