Stabilizacija vremena tek za dva tjedna

Ledeni zrak iz Sibira i visoki pritisak sprečavaju toplije vrijeme da preko Atlantika stigne do Europe.

Niske temperature i snijeg i dalje stvaraju probleme u većem dijelu Europe, ali i svijeta. Stanovnici se suočavaju s hladnoćama, snijegom na cestama ali i problemima s nestankom struje.

Dodatno pogoršanje

Najgore hladnoće koje su pogodile Europu u posljednjih nekoliko desetljeća mogle bi potrajati do kraja veljače, objavili su britanski meteorolozi.

"Veljača će najvjerojatnije ostati hladna do samoga kraja", kazao je Leon Brown, meteorolog s britanskog Weather Channela. Hladnoće i snježni nanosi odnijeli su nekoliko stotina života i diljem Europe, a temperature su se u nekim zemljama i spustile na gotovo -40 stupnjeva ispod ništice. Dužnosnici svjetske meteorološke organizacije kazali su kako postoji mogućnost da se sljedeći tjedan promijeni pritisak no stabilizaciju očekuju i kroz dva do tri tjedna. Iako i fenomen visokog pritiska sam po sebi nije neobičan, dramatični pad temperature nakon više tjedana blage zime iznenadio je stručnjake.

Zapravo je poprilično jedinstveno i pomalo zbunjujuće kako se ova zima razvija, kazao je Brown i dodao da je dosta neobično što se tako naglo razvila.

Dnevni list