Srpski dužnosnici neće napustiti tijela vlasti BiH zbog "slučaja Ganić"

On je u Banjoj Luci održao sastanak s predstavnicima sedam političkih stranaka sa srpskim predznakom povodom unutarnjih sukoba što su se pojavili u BiH nakon uhićenja Ejupa Ganića, kojega srbijanske vlasti sumnjiče za ratne zločine.

"Za sada naši predstavnici nastavljaju s radom (u tijelima vlasti BiH) a to hoće li i kako nastaviti dalje, vidjet ćemo i dogovoriti se u predstojećem razdoblju", kazao je Kuzmanović novinarima nakon sastanka održanog iza zatvorenih vrata u nazočnosti predsjednika vlade RS Milorada Dodika i člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića.

Kuzmanović je kazao kako su predstavnici svih političkih stranaka sa srpskim predznakom osudili angažiranje bošnjačkih dužnosnika i bosanskohercegovačke diplomacije usmjerene na oslobađanje Ganića iz pritvora u Velikoj Britaniji.

Ustvrdio je kako su to bili pokušaji "privatiziranja tijela vlasti" BiH i rušenja države.

"Mi se moramo suprotstaviti negativnoj tendenciji urušavanja institucija BiH", kazao je predsjednik RS no pritom je dodao kako se neće posegnuti za "izvaninstitucionalnim ili nasilnim mjerama".

Vodeća oporbena stranka u RS, Srpska demokratska stranka (SDS), odmah nakon sastanka ocijenila je kako je on zapravo predstavljao još jednu manipulaciju Dodikove Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Dopredsjednik SDS-a Božidar Bojić izjavio je kako su u toj stranci očekivali jasnu odluku kojom bi se srpski dužnosnici obvezali na povlačenje iz tijela vlasti BiH no ona ipak nije donesena.

Bojić je kazao kako su u SDS-u bili pripravni dati jamstva da njihovi članovi neće popunjavati pozicije koje bi napustili predstavnici SNSD-a.

hina