Srpska neće prihvatiti »bosanski« jezik, jer on nije povijesno postojao

Dodik je, komentirajući tužbu koju je Sarajlija čiji su inicijali R.Š. podnio protiv Srpske zbog negiranja "bosanskog" jezika, rekao da su oni, koji žele da održe priču o centralizaciji svega i svačega, sada na dnevni red stavili jezik.

Tužba je uslijedila nakon što je Dodik rekao da ne postoji "bosanski" jezik, navodeći da reis Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović dezinformira javnost, te naglasio da Bošnjaci imaju pravo na svoj jezik, ali da se on ne može nazivati "bosanskim" nego bošnjačkim i da obilježje jezika nosi obilježje naroda.

Predsjednik Republike Srpske izjavio je za "Glas Srpske" da je veliki muslimanski blagdan iskorišten da se pošalje loša poruka.

"Poštujem sve blagdane koje Bošnjaci obilježavaju, ali neprimjereno je da reis govori o `bosanskom` jeziku u dane tih blagdana, jer zna da o tome ne postoji konsenzus niti bilo kakav propis u BiH koji na to obvezuje. Zato sam iznio svoj stav o tome", istakao je Dodik.

On je dodao da je nemoguće da bilo šta u BiH nosi prefiks "bosanski", ako o tome nema konsenzusa.

"Oni samo tuže, a misle da će vještački Sud i Tužiteljstva BiH presuđivati onako kako oni očekuju", rekao je Dodik.

On je naglasio da Srpska neće prihvatiti "bosanski" jezik, jer on nije povijesno postojao, te naveo da je tu priču politički promovisao međunarodni faktor u momentu kada Srbi nisu bili uključeni u određene procese iz vremena raspada Jugoslavije.

Biti će snimljen film Emira Kusturice

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će film "Ljubav i rat" Emira Kusturice biti snimljen i da to ne zavisi od Željka Komšića i Bakira Izetbegovića.

Komentirajući pokušaj predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da zabrani korišćtenje naoružanja i vojne opreme Oružanih snaga BiH za potrebe snimanja Kusturičinog filma, Dodik je naglasio da Komšić nema pravo da svojata nešto što nije njegovo.

"Komšić je političko nedonošče. Naoružanje i vojna oprema nije njegova privatna imovina. Oružane snage BiH su valjda zajedničke", istakao je Dodik za "Glas Srpske".

On je zaključio da će Kusturica snimiti film i da to ne zavisi od Komšića, a ni od Izetbegovića.

Ministarstvo odbrane BiH zaprimilo je dopis predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića koji je zatražio poništavanje odluke o ustupanju naoružanja i vojne opreme proslavljenom režiseru Emiru Kusturici za snimanje filma "Ljubav i rat".

Zamjenik ministar obrane BiH Mirko Okolić izjavio je da je odluka Ministarstva da se Kusturici ustupi naoružanje i vojna oprema i dalje na snazi i da su svi traženi resursi ustupljeni filmskoj ekipi.