Srbi napustili parlament dok je govorio turski premijer, organizatori skupljali studente po hodnicima...

... svečani iftar, što, prema njegovom stavu, ima karakter vjerske manifestacije. Riječu fijasko se može opisati ocjena nakon posjete turskog predsjednika bh. parlamentu. Njega je dočekalo svega osam palamentaraca. 

Protokol je, saznavši da će zastupnici iz RS-a, opstruirati ovu posjetu, na brzinu uputio pozive sarajevskim studentima i nekim profesorima, ali i zaposlenim u zgradi Institucija BiH kako bi se sala popunila. 

Poseban susret sa predsjednikom Gulom naprasno je otkazao i državni premijer Nikola Špirić.

FTV je nakon ovog sjanog događaja osula drvljem i kamenjem po Dodiku.

 


Predsjednik Republike Turske Abdullah Gül doputovao je danas u službenu posjetu BiH u okviru koje je održao govor u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Gül je istakao da je Turska prijatelj svih zemalja na Balkanu i da je s vremena na vrijeme iznenađen raznim konstatacijama koje ne govore u prilog ovoj činjenici.

"Turska sve zemlje Balkana smatra svojim susjedima i u našem je interesu da balkanske zemlje žive u miru, solidarnosti, prijateljstvu i prosperitetu. Uvjeravam vas da izvan ovoga ne postoji ništa drugo", podvukao je Gül.

Parlamentarcima BiH je poručio da oni, kao izabrani sinovi BiH, moraju učiniti sve da bi buduće generacije živjele bez straha i u prosperitetu.

"Ne dozvolite da vaš narod bude lišen prosperiteta i uspješnosti. Republika Turska će učiniti sve što je u njenoj moći i naravno, onoliko koliko nam dozvolite, da zajedno i što prije stignemo do ovog cilja", riječi su predsjednika Turske.

Dodao je da put koji je do sada pređen nije dovoljan i da treba uložiti dodatne napore da bi se Balkan integrirao u NATO i u EU.

"Balkan za Tursku predstavlja vrata Europe. Dijelimo duboke veze i naše srce kuca za narode s prostora Balkana, a njihova sreća je i naša sreća", kazao je turski predsjednik.

Predsjednik Turske je u obraćanju prisutnim parlamentarcima, predstavnicima akademske zajednice, nevladinih i međunarodnih organizacija te ministara i načelnika općina s područja KS-a istakao da podržava suverenost i teritorijalni integritet BiH.

"Samo kao takva, BiH može ući u NATO i EU", rekao je Gül te dodao da očekuje da prekretnica nastupi po okončanju općih izbora.

Obraćanju predsjednika Turske nisu prisustvovali parlamentarci iz reda srpskog naroda.

Radmanović: Svečana večera pretvorena u svečani iftar

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović uputio je prioopćenje za javnost u kojem se navodi da program posjete predsjednika Turske Abdullaha Güla Bosni i Hercegovini nije usuglašen na propisan i primjeren način od  svih predstavnika BiH.  

Radmanović napominje da predsjednik Republike Turske dolazi danas u službenu uzvratnu posjetu Bosni i Hercegovini. I ovom prilikom, kao što je to slučaj i inače kada su u pitanju posjete šefova država, predviđen je susret s članovima Predsjedništva BiH, kao i niz drugih aktivnosti.

„Međutim, program posjete predsjednika Turske Abdullaha Güla Bosni i Hercegovini nije usuglašen na propisan i primjeren način od  svih predstavnika BiH, već je samoinicijativno dopunjavan i mijenjan od  trenutnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića“, navodi se u priopćenju.

Tako je, dodaje se, između ostalog, svečanu večeru, koju po ustaljenoj praksi članovi Predsjedništva organizuju za visoke zvanice iz inozemstva, preimenovao u „svečani iftar“, pretvarajući je tako u vjersku manifestaciju.

Zbog svega toga član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović sudjelovat će, danas, samo u službenom dijelu susreta i razgovora članova Predsjedništva BiH s predsjednikom Turske Abdullahom Gülom, ali ne i u ostalim predviđenim i pratećim aktivnostima i sadržajima programa posjete, priopćeno je iz Radmanovićevog ureda. 

Sutra u Mostaru


Drugog dana posjeta, u petak, u prijepodnevnim satima predviđeno je da se turski predsjednik u Sarajevu sastane s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, članovima Međureligijskog vijeća BiH te posjeti Turski univerzitet na Ilidži. 

U poslijepodnevim satima predsjedajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i predsjednik Republike Turske Abdullah Gül posjetit će Mostar. 

Predviđeni su susreti s gradonačelnikom Mostara i predsjedajućim Gradskog vijeća Grada Mostara te obilazak starog dijela Grada Mostara i Blagaja.

(Fena/poskok.info)