Srbi češljaju braniteljske popise u Hercegovini!?

...te iz policijskih postaja izuzimaju dokumentaciju za brojne osobe, potvrdio nam je izvor blizak ovoj istrazi.

Naime, prema riječima našeg izvora, od siječnja ove godine iz policijskih postaja u Stocu, Mostaru, Širokom Brijegu, Čapljini traži se sveobuhvatna dokumentacija o pojedinim braniteljima koji se nalaze na popisima za ratne zločine RS-a, ali i Srbije.
Srbija i RS

"Sve ovo što se događa u Srbiji s brojnim popisima i tjeralicama za bh. i hrvatskim braniteljima, sve to obrađuje se u Republici Srpskoj, a tek nakon toga ide u Srbiju", govori nam naš sugovornik. Isto tako, on navodi kako se sve radi po nalozima tužiteljstava, tako da se tražena dokumentacija pripadnicima Centara javne sigurnosti mora dati. Među tom dokumentacijom postoje raznorazni dokumenti, fotografije, koji se kopiraju i nose na daljnju obradu.

"U razgovoru s njima jasno mi je dano do znanja kako će se tražiti odgovornost za svakog ubijenog srpskog civila i vojnika", kaže nam naš sugovornik. Prema tome, jasno je kako nisu daleko od istine tvrdnje kako na popisima za ratne zločine iz RS-a i Srbije ima na tisuće imena branitelja iz naše zemlje koji se traže zbog navodnih zločina.

U tom kontekstu, Srbija će se vjerojatno i dalje hvatati za bilo što pa tako, kao u slučaju vukovarskog branitelja Tihomira Purde, i za priznanja dana u logorima uslijed mučenja i torture.
Zapovjedna odgovornost

Nadalje, naš izvor nam je potvrdio kako se izuzima dokumentacija za sve branitelje koji su imali bilo kakvu funkciju i čin na početku rata. Ova informacija dobiva na težini ako uzmemo u obzir popis hrvatskih, slovenskih i bh. branitelja koji je nedavno procurio u javnost, a naš list ga prenio, u kojem se stotine branitelja traži pod optužbom da su počinili ratne zločine tijekom 1992. Zbog svega ovog, braniteljske udruge iz naše zemlje već su savjetovale svoje članove, osobito one koji su imali činove, da ne napuštaju zemlju neko vrijeme. Osim toga, naš sugovornik nam je potvrdio kako se još uvijek nitko u BiH ne bavi zločinima koje su počinile srbijanske formacije, primjerice, na područjima Nevesinja, Gacka i Trebinja.

Tijekom jučerašnjeg dana nismo uspjeli doći do bilo kakvih informacija iz Centara javne sigurnosti Trebinje i Banja Luka.

Dragan Bradvica [ Dnevni list ]