SRAMOTNO: Donesena odluka o izručenju Tihomira Purde Srbiji ?!

"Novostima" je u Sudu BiH rečeno da je odluka donesena i proslijeđena objema stranama, ali da nikakve informacije ne mogu dati dok odluku ne dobiju obje strane.

Ova odluka, međutim, nije konačna jer nezadovoljna strana ima pravo žalbe, što će vjerovatno iskoristiti i zatražiti od Apelacijskog vijeća Suda BiH donošenje odluke kojom taj bivši pripadnik Zengi, koga Srbija tereti za zločine nad ratnim zarobljenicima 1991. godine, ne bi bio isporučen Beogradu.

Konačnu riječ ipak daje ministar pravde BiH, koji odlučuje da li će potpisati izručenje ili ne, navode "Novosti".

Purda se nalazi u pritvoru od 5. siječnja, kad je na graničnom prelazu Orašje u BiH uhićen na osnovu potjernice Srbije, koja ga tereti za ubojstva srpskih ranjenika i bolesnika u Vukovaru 1991. godine.

Hrvatsko državno tužiteljstvo sprovelo je istragu na osnovu optužbi iz Srbije i zaključilo da Purda nije kriv, zbog čega Hrvatska nije mogla da traži njegovo izručenje.

Sud BiH odlučio je 9. veljače da produži ekstradicioni pritvor Purdi do šest mjeseci, kako bi dobio potrebno vrijeme da odluči o zahtjevu za njegovo izručenje Srbiji, jer bi mu 14. februara isteklo maksimalnih 40 dana pritvora. Odluku o mogućem izručenju donijeće kazneno vijeće Suda BiH, a konačnu riječ o tome imati će ministar pravde BiH Bariša Čolak.