Sramota: Ministar Lijanović o državnom trošku kupio Mercedes

Jerko Ivanković Lijanović, Mladen Ivanković Lijanović, lijanovic, prosvjedi, Jerko Ivanković Lijanović, Ivica Karaula, lijanovic, Jerko Ivanković Lijanović, Mercedes, federalna vlada
...o državnom trošku (79.000 KM) ostao je u voznom parku federalne Vlade. Nikšićeva preporuka Čamberu da odustane od kupovine skupocjenog vozila pokazala se kao prozirna demagogija.

Mada je kupovina novog automobila bila posve nepotrebna jer federalno Ministarstvo rada i socijalne politike kojim rukovodi Čamber raspolaže s pet automobila, ishod ove skandalozne transakcije i nije tako nepovoljan, jer će skupocjeni terenac Volvo naposlijetku ipak ostati u vlasništvu federalne Vlade.

No, federalni ministar poljoprivrede Jerko Ivanković patentirao je način kako da o državnom trošku kupi još skuplji automobil nego što je Čamberov terenac i da pri tom ostane u njegovom vlasništvu i nakon isteka mandata!

Trik je vrlo jednostavan: rent-a-car kuća Lijanović, u privatnom vlasništvu ministra Ivankovića, svome je gazdi stavila na raspolaganje najskuplji Mercedes „S" klase, vrijedan oko 150.000 KM, pri čemu fakture rent-a-car usluga, naravno, šalje na adresu federalnog Ministarstva poljoprivrede! Mjesečne fakture kreću se u rasponu od 3-4 tisuće KM, u zavisnosti od pređenih kilometara, a to praktično znači da će federalno Ministarstvo platiti taman toliko koliko iznosi prodajna cijena Mercedesa! Nakon isteka četverogodišnjeg mandata, Mercedes će naravno ostati u vlasništvu Auto-kuće Lijanović, odnosno u vlasništvu ministra Jerka Ivankovića.

Kako apel federalnog premijera Nikšića upućen ministru Čamberu nije urodio plodom, ne bi bilo zgoreg da premijer Nikšić promijeni taktiku - da pozove ministra Lijanovića da o državnom trošku kupi Mercedes, makar i od Auto-kuće Lijanović, jer bi u tom slučaju ovaj skupocjeni automobil ostao u trajnom vlasništvu federalne Vlade!

(Slobodna Bosna)