SPRIJEČENO KRIJUMČARENJE Granična policija BiH na dvije lokacije otkrila strane državljane

migranti, krijumčarenje, uhićeni, migranti, krijumčarenje, ilegalni prelazak , granična policija bih, autobus, krivično djelo

U dva odvojena slučaja pripadnici Granične policije BiH u četvrtak su spriječili krijumčarenje troje stranih državljana afroazijskog porijekla.

Naime, na Međunarodnom graničnom prijelazu Brod na izlasku iz BiH, u prtljažnom prostoru autobusa otkrivene su dvije maloljetne osobe koje su izjavile da dolaze iz Alžira i Somalije. U vezu sa ovim krijumčarenjem dovode se bh. državljani, odnosno vozači autobusa koji je prometovao na relaciji Istočno Sarajevo – Beč. Pripadnici GPBiH nastavljaju daljnji rad na slučaju.

Drugi slučaj otkriven je na prijelazu Izačić, također, na izlasku iz BiH, kada je u prtljažniku vozila Opel Zafira, talijanskih nacionalnih oznaka, otkriven strani državljanin koji je izjavio da dolazi iz Egipta. Vozilom je upravljao državljanin Slovačke Republike. Prema naredbi tužitelja Tužiteljstva BiH lišen je slobode i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu "krijumčarenje osoba" u petak predati tužitelju Tužiteljstva BiH.

Vozilo, novac u raznim apoenima i drugi dokazni materijali privremeno su oduzeti. Nad troje krijumčarenih stranih državljana daljnji rad nastavili su pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH, priopćeno je iz Granične policije BiH.

Hercegovina.info