Sprema se nova BiH: Sve spremno za Dayton 2

grb bih, kazne, inspekcija, BIH, državljanstvo, dan državnosti, Federacija BIH, BIH, dan državnosti, BIH, zastava, krpa, Dan neovisnosti BiH, BIH, Dan neovisnosti BiH, 1. ožujak, Ante Krajina, Ministar financija Federacije BiH, Željka Cvijanović, Predsjednica Vlade Republike Srpske, Dom naroda, MMF, BIH Dayton, dayton 2, BIH, BIH, kriza, raspad, 25 studenog, neradni dan, FBIH, BIH, Europski put BiH, političke prljavštine, Nepravda, Daytonski sporazum , BIH Dayton, dan neovisnosti, Dan neovisnosti BiH, blagdan, dan državnosti, neradni dan, neradni dani, dan neovisnosti, Dan neovisnosti BiH, praznici, neradni dani, praznik rada, Široki Brijeg, zastava, BIH, iran, BIH, Europska unija
Pišući kako mrcvarenje BiH i njezinih građana neće biti dugog vijeka, mostarska novina navodi kako će se u ožujku 2015. godina u Berlinu održati međunarodna konferencija o nužnim ustavnim promjenama i reformama da bi već idućeg mjeseca one bile usvojene u Parlamentu BiH.
Pripreme za međunarodnu konferenciju u Berlinu uvelike su odmakle, tvrdi Dnevni list i dodaje se kako su "lokomotivu promjena" izravno preuzeli SAD i Njemačka.

"Njihovi timovi pripremaju skup u ožujku iduće godine u Berlinu koji će biti isključivo operativnog karaktera. Na njemu će biti ‘izglancani' svi detalji ustavnih promjena i reformi kako bi država napokon stala na noge i skinula ‘daytonsku košulju"', navode novine.

Situacija u Ukrajini, navodi se dalje, dodatno je učvrstila opredjeljenje Njemačke da se napokon riješi problem BiH i obvezu SAD-a završiti nezavršeni posao u BiH.

"Svakako da se i u ovoj pripremnoj fazi sa svih strana osvjetljava moguća uloga Rusije u raspletanju bh. čvora, pogotovo rusko protivljenje da BiH uđe u NATO savez. Međutim, ne očekuje se da bi Moskva mogla ozbiljnije utjecati da BiH i dalje luta i dubi na glavi", navode mostarske novine.

Međunarodnoj konferenciji u Berlinu iz BiH će nazočiti samo oni političari koji dobiju poziv na ime i prezime. Neimenovani izvori Dnevnog lista kažu da se i iz toga može puno razabrati - na neke aktualne političke i državne dužnosnike međunarodna zajednica više ne računa i ima svoju listu od sedam, osam političara za koje smatra da mogu BiH izvući iz provalije u kojoj je sada.

"Prema nekim informacijama, organizaciju međunarodne konferencije o BiH u ožujku iduće godine preuzeo je Institut za međunarodne studije (SAIS) Sveučilišta Johns Hopkins iz Washingtona. O koliko moćnoj ‘tvrtki' se radi, pokazuje podatak da je više od 30 nobelovaca vezano uz taj institut i sveučilište i da su njegove analize zapravo smjernice američkoj administraciji za poteze koje poduzima", navodi Dnevni list te dodaje kako njihov izvor tvrdi da, s obzirom na dosadašnja iskustva koja imaju s bh. vlastima, Washington i Berlin ništa ne prepuštaju slučaju.

Navodno će se promjene odnositi na izmjene Ustava BiH u smislu jačanja državnih institucija, odnosno uspostavu države koja će biti socijalna i u kojoj će biti pomireno građansko i nacionalno.

"To u konačnici znači da BiH ima pet regija uspostavljenih po ekonomskim i geografskim kriterijima, jednog predsjednika, vladu umjesto Vijeća ministara i premijera države, zatim ukidanje diskriminacije onih koji se ne izjašnjavaju kao Srbi, Hrvati ili Bošnjaci, da ima državno ministarstvo poljoprivrede i državno ministarstvo obrazovanja. Također, inzistira se na hitnom formiranju državnog vrhovnog suda s obzirom da je BiH jedina zemlja na svijetu koja nema takvu pravosudnu instituciju. Sve to bi omogućilo da u iduće četiri godine bude napravljena prtina kako bi izbori 2018. bili održani po novim pravilima, a dvije godine kasnije da BiH postane članica Europske unije. U istom paketu su i krupne ekonomske reforme koje su opet nemoguće ako prije ne bude političkih i onih vezanih uz unutarnje ustrojstvo države", tvrdi Dnevni list pozivajući se na neimenovanog diplomatu.