Spomenik Ivanu Pavlu II. u Sarajevu još na čekanju

- U suradnji s Općinom Stari Grad realizira se zaključak Općinskog vijeća u kojem stoji da papin spomenik treba pomaknuti prema katedrali u odnosu na predloženo rješenje", kazao je glavni tajnik HKD-a Napredak Vanja Gavran, prenosi slobodna dalmacija.

- Isto tako je izvjesno kako u sadašnjem trenutku nećemo moći realizirati uređenje trga iz financijskih razloga, a što je zadatak Općine, ali ćemo zato krenuti paralelno s izradom spomenika i uređenje stepeništa i trotoara oko same katedrale. Arhitekti sada rade prijedlog tog renoviranja i u taj prijedlog će zajedno s kiparom Hrvojem Urumovićem, čiji je rad izabran na međunarodnom natječaju, odrediti mikro lokaciju spomenika - kazao je Gavran i dodao kako će taj prijedlog uređenja stepeništa i trotoara oko katedrale sigurno dobiti zeleno svjetlo na Općinskom vijeću Općine Stari Grad.

Zahvalio je posebno Općini Stari Grad i Zavodu za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, kao i ostalim institucijama koje su uključene, na odličnoj suradnji i pomoći koju pružaju u realizaciji ovog projekta te je izrazio uvjerenje da će sve razine vlasti ove godine u potpunosti osigurati sredstva za papin spomenik kako bi u što skorije vrijeme spomenik ugledao svjetlo dana.

Sveti otac je 1997 godine posjetio Sarajevo, a trg ispred Katedrale odabran je za postavku spomenika jer je to mjesto s kojeg je papa Ivan Pavao II, tijekom posjete pozdravio i blagoslovio one koji su ga došli vidjeti i pozdraviti.

M. Landeka