Spomenik hrvatskim braniteljima u Brčkom

Brčko
Mnoge jame su bez ikakvog spomenika, "na kojem niti pravog križa nema" osim što smo mi "živi njih mrtvih spomenik" kako reče hrvatski pjesnik Vladimir Nazor.

Podizanjem spomenika hrvatskim ratnicima ne izražavamo samo zahvalnost hrabrim ljudima s kojima dijelimo čast pripadnosti istom narodu hrvatskom, nego podižemo opomenu našim neprijateljima o spremnosti ovog naroda na žrtvu u obrani svojega, podižemo svjetionik našoj djeci da mogu prepoznati puteve kojima trebaju hoditi.

Da pravog križa u spomen hrvatskim žrtvama ima, pokazuje i ovih dana u Brčkom predstavljeno idejno rješenje spomen-obilježja poginulim bojovnicima 108. HVO brigade.

"Spomenik se sastoji od pravilnog trokutastog postolja platoa na kojem se nalazi kvadratični portal koji se tlocrtno sužava prema vrhu trokuta, a na isti način se oblikuje i gornja stranica, a iza portala je kugla podijeljena na četiri jednaka dijela koji svojim procijepima formiraju svjetlosni križ. Konstruktivno, ova četiri elementa povezana su manjim elementima u obliku kocke. Portal je otvoren prema jugu, a sužava se prema sjeveru gdje se nalazi podijeljeni kuglasti element" (natječajni rad).

Podsjetimo, spomenik poginulim bojovnicima 108. HVO brigade graditi će se na atraktivnoj lokaciji u centru Brčkog ispred vijećnice.

 

Anto Sluganović/posavski-obzor.info