ŠOKANTNO: Gorivo 2,35 marke, idu nova poskupljenja

Nikoga ne iznenadi ako ujutro dođe u trgovinu i ustanovi da je neka namirnica sinoć stajala 3 KM, a danas je 3,20, ili još gore, cijelih 5 KM. Poskupljenja se više i ne najavljuju, niti se čime pravdaju, jednostavno ona samo osvanu.

Značajno skuplje gorivo

-Potrošači nafte i naftnih prerađevina na području Federacije BiH mogu biti uvjetno zadovoljni situacijom koja vlada na tržištu. Sve refleksije iz svijeta još uvijek se nisu izravno odrazile na cijene goriva u našoj zemlji, istaknuli su iz Udruženja prometnika nafte i naftnih prerađevina FBiH, prije samo nekoliko dana. Već za dva dana, na benzinskim crpkama osvanule su nove cijene, u prosjeku veće za desetak feninga. Svi oni koji su nakon 11. ožujka točili gorivo na crpkama u Federaciji, osjetili su to na svojim džepovima.

Divljanje cijena je započelo još prošle godine. Nakon poskupljenja osnovnih životnih namirnica, kruha, brašna, mlijeka, ulja, šećera, konditorskih proizvoda i tako redom, redovito su se povećavale i cijene naftnih prerađevina. Pušači, još od početka godine, puše skuplje cigareta, povećane su cijene telefonskih usluga, a najavljena su i poskupljenja električne energije.

Kilogram šećera je prije godinu dana koštao 1,30 KM, donedavno mu je cijena bila 1,50, dok se sada popela na više od dvije marke. Ulje je prošle godine koštalo 2,20 KM, a sada košta u prosjeku 3,15 maraka. Maslac je u istom razdoblju lani koštao oko 13,50 maraka, a sad se popeo na više od 16 maraka za kilogram, i tako redom.

Potpuna suglasnost

Unatoč mnogim nesuglasicama, kako u enitetima pa preko županija sve do općina, kada su u pitanju više cijene, uglavnom se brzo usuglase. Tako, primjerice, nakon poskupljenja u FBiH i RS-u, od petka cijene pekarskih proizvoda u Distriktu Brčko su povećane za 20 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je rezultat sastanka vlasnika brčanskih pekara, koji su se u petak složili, izuzev Miodraga Bukvića, vlasnika pekare KLAS, da se cijene pekarskih proizvoda podignu, tako cijena vekne od 500 grama tip 500 sada iznosi 1,2 KM.

Iako je Vlada Republike Srpske napravila popis artikala čije se cijene nadziru, a Federacija ograničila marže, podizači cijena se ne osvrću na zabrane. Pa tko im što može, je li netko za to odgovarao?

Dok se cijene svakodnevno mijenjaju, naviše, već nekoliko godina plaće i mirovine miruj; zapravo padaju.

izvor: večernji.ba