Šokantni podaci: Od 1991. katolika u BiH manje za grad veličine Sarajeva!

bh. hrvati, Hrvati u BIH, koalicija, Hrvati u BIH, Hrvati u BIH, pozicija, BIH, Hrvati u BIH, broj, peticija, Hrvati u BIH, Haag, Hrvati u BIH, broj, biskupska konferencija, Dayton, Politika, Hrvati, Hrvati u BIH, BIH, Hrvati u BIH, popis, Udruge proizašle iz Domovinsko rata, Hrvati u BIH, Herceg Bosna, odgovor, kordinacija udruga, novinar, ŽZH, neradni dan, kordinacija udruga, Hrvati u BIH, Hrvati u BIH, Zlatko Lagumdžija, BIH, Udruge proizašle iz Domovinsko rata 1990, istraživanje, Hrvati u BIH, Sveučilište Mostar, Hrvati u BIH, popis, Udruge proizašle iz Domovinsko rata 1990, priopćenje, Hrvati u BIH, Federacija BIH, Hrvati u BIH, Hrvati u BIH, ravnopravnost, Hrvati u BIH, broj, katolici, BIH, HSP HB, čestitka, Herceg Bosna, županije, ujedinjenje, Hrvati u BIH, izbori, BIH, Hrvati u BIH, Treći entitet, Hrvati u BIH, Hrvatska zemlja, Hrvati u BIH, izbori, poziv, branitelji, Hrvati u BIH, Europska unija, Hrvati u BIH, Hercegovci, Hrvatska zemlja, BIH, Hrvati u BIH, iseljavanje, BIH, Hrvati u BIH,
Ovi podaci sumirani su u knjizi «Stanje katoličkih župa na području Bosne i Hercegovine između 1991. i 2011. godine», urednika Franje Marića, a u izdanju Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (BK BiH).

Kako se navodi u vijesti Katoličke tiskovne agencije (KTA) BK BiH, riječ je o izuzetno vrijednoj i korisnoj knjizi formata A4 koja sadrži na 952 stranica niz korisnih tekstualnih i brojčanih podataka o svim župama u Bosni i Hercegovini te preko 900 ilustracija i 292 karte župa.

Dodaje se da je iz knjige vidljiva težina stradanja župa u nedavnom ratu, ali i puno toga što je učinjeno na planu obnove. Na području BiH tijekom rata od 1991. do 1995. godine ukupno je stradalo, što potpuno, što u većem ili manjem stupnju, 1.000 katoličkih crkvenih objekata: katoličkih crkava 353, kapelica 220, župnih kuća i ostalih župnih zgrada 233, samostana 30 i grobalja 164. Nakon rata i tijekom poraća od 1995. do 2011. podignute su i obnovljene gotovo sve župne crkve, kuće i samostani na području Bosne i Hercegovine. Ostali crkveni objekti još uvijek se podiži i obnavljaju.

U knjizi su doneseni i statistički podaci o broju katolika u Bosni i Hercegovini što se vidi i iz sljedeće tabele:

Napominje se da su neka područja koja su bila pod srpskom kontrolom tijekom rata od 1991. do 1995. nakon Daytonskog sporazuma iz studenoga 1995. priključena entitetu Federacije BiH.

Tako je broj katolika Hrvata 2010. godine u BiH manji je nego što je bio gotovo prije sto godina: 1913. – 458 999, a 2010. – 441 432.

Predstavljanje knjige u Zagrebu

Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine organizira u utorak, 13. ožujka 2012. u 19 sati u dvorani Nadbiskupijskog pastoralnog centra, Kaptol 29a u Zagrebu (kod katedrale) predstavljanje knjige pod naslovom: «Stanje katoličkih župa na području Bosne i Hercegovine između 1991. i 2011. godine». Predstavljanje knjige urednika Franje Marića u izdanju Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine upriličuje se u sklopu Tjedna solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini.

U okviru programa predviđeni su pozdravni govori kardinala Josipa Bozanića i kardinala Vinka Puljića, uvodna riječ mons. Josipa Mrzljaka, predsjednik Hrvatskog Caritasa;

Trebali bi još govoriti i prof. dr. sc. Anđelko Akrap, doc. dr. sc. Slavko Slišković, povjesničar Franjo Marić, urednik, kartograf Nikola Badanković i direktor Geofota Zvonko Biljecki, koji će predati zemljovide župa u BiH predsjedniku BK BiH mons. Franji Komarici.

Moderator prezentacije bit će mons. Ivo Tomašević, a u glazbenom dijelu nastupit će: zbor sestara Kćeri Božje Ljubavi i katolički kantautor Luka Balvan.

Doznajemo.com