ŠOK U HERCEGOVINI Gaze nas iz Sarajeva, a sad počinju i iz Zagreba’

Član koalicijske Vlade Milorad Pupovac kaže kako bi se tim izmjenama zakona reguliralo nekoliko bitnih stvari.

- Evidencija o prebivalištu donijela bi odgovor na pitanje o tome gdje građani ostvaruju svoja zdravstvena, socijalna, biračka i druga prava. Tim zakonom uredilo bi se više bitnih stvari i, što je najvažnije, izbjegla bi se praksa dvostrukoga glasovanja - komentirao je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

‘Mrtve duše’

 donekle bi trebale pročistiti popis birača koji, od izbora do izbora, izaziva brojne polemike. Međutim, iz GONG-a upozoravaju da za novi model uređivanja biračkoga prava nije održana javna rasprava, pa točne odrednice po kojima Vlada misli regulirati dvostruko glasovanje nisu poznate.

- Takav zakon bi trebalo donijeti na razini međudržavnog sporazuma, jer se ne smije dogoditi da to bude samovoljno brisanje - kazao je Dragan Zelić, zamjenik direktorice GONG-a, koji je dodao kako bi ovakvo sređivanje popisa bio samo prvi korak, jer ostaje problem “mrtvih duša” u BiH koji se još uvijek nalaze na biračkim listama.

S izmjenama zakona, koje je izradilo Ministarstvo pravosuđa u suradnji sa Saborom, u GONG-u su nezadovoljni jer, kako kažu, postoji više nedefiniranih točaka, a rješenje vide u suradnji sa Srbijom i BiH, te uspoređivanju prikupljenih podataka.

- To uređivanje ne smije se dogoditi preko noći. Kada se utvrdi tko ima dva prebivališta, onda bi se trebao dati nekakav razuman rok, od najmanje šest mjeseci, i uz jednu snažnu kampanju koja bi potaknula građane da se odluče, izaberu gdje će ostvarivati svoja prava - smatra Zelić.

Na kraju je napomenuo da je ipak dobro što Hrvatska ide u promjene i da bi se, ako država želi potaknuti bilo kakve reforme, trebala izraditi jedinstvena evidencija građana.

Težak položaj

Vijest o tome da bi Vlada RH mogla ukinuti dvostruko prebivalište jedan dio stanovnika Hercegovine primio je s negodovanjem, dok je drugi dio ostao potpuno ravnodušan na to.

Tijekom našeg posjeta općini Ljubuški, oni koji bi vjerovatno mogli biti pogođeni tom odlukom te nakon toga izgubiti mnoge povlastice, govorili su kako je to sramota, jer sad neće imati nikakva prava u Hrvatskoj, za “koju su se borili”. Pri tome su naglašavali težak položaj Hrvata u BiH i pritisak Europske unije na Vladu da donese takvu odluku.

- Gaze nas ovi iz Sarajeva, a sad neka počnu i ovi naši iz Zagreba - žali se jedna blagajnica u dućanu mješovite robe u Vitini.

- Ma, znam da čovjek ne može živjeti na dva mjesta u isto vrijeme, ali moraju nam dati neke povlastice. Ne bi to, moj novinaru, palo napamet ovima u Zagrebu da nije Europe - dodaje.

slobodna dalmacija