Snijeg stvorio probleme i u Hercegovini, kamioni ostali zaglavljeni na cesti

snijeg, Hercegovina, vremenska prognoza, vremenska prognoza
žitelji poučeni iskustvom odranije slušali su meteorologe iz Hrvatske, a oni su najavili snijeg u unutrašnjosti Dalmacije, što se u većini slučajeva pokaže točnim i za Hercegovinu. Za samo sat i pol vremena zabijeljela su se mnoga područja, među njima i Posušje, piše Večernji list BiH.

- Nekoliko kamiona ostalo je blokirano na cesti Grude - Posušje te jedan putnički automobil, a čovjek nije imao zimsku opremu. Bespotrebno je riskirati s ljetnim gumama po ovakvom vremenu, a i kažnjivo je - govori nam sugovornik koji je prošao navedenom rutom. Snijeg je zatrpao i susjedne Tomislavgrad i Livno. Na stranicama livanjske župe Vidoši objavljena je fotografija vjernika koji se kroz snijeg probijaju na misu zornicu. One ustrajne u adventskom vremenu ništa ne može zaustaviti. Večernjakova ekipa susrela je osnovce i srednjoškolce na putu do škole. Na cesti Livno - Šujica dodatne probleme vozačima stvaraju i divlji konji koji izlaze na prometnicu i ližu sol iz posipnog materijala.

Početak skijaške sezone

Snijegu se, barem kada je u pitanju HBŽ, najviše vesele Kuprešaci. Sve je spremno za novu skijašku sezonu u Sportsko-rekreacijskom centru "Adria-ski" na Čajuši koja počinje danas od 9 sati. Potvrdio je to i vlasnik centra Zvonko Bagarić. U prilog im idu niske temperature, a nove snježne oborine "podebljale" su snijeg na stazama koji su prethodnih dana proizvodili snježni topovi. Snijeg je prekrio i Ramu, a visina bijelog pokrivača iznosila je oko 15 cm.

Kvaliteta zraka

Kada je Sarajevo u pitanju, snijeg čisti 130 radnika. Na čišćenju je angažirano i 56 vozila. U Banjoj Luci, unatoč snijegu, ceste su bile prohodne. Što se tiče kvalitete zraka, opći uvjeti u zapadnoj Bosni, a posebno u Hercegovini, u njezinu najvećem dijelu, takvi su da se ne očekuje narušavanje kvalitete zraka. Najgora situacija sa zrakom ponovno je bila u Sarajevu. Vrijeme bi se trebalo stabilizirati tijekom nedjelje. Međutim, već u ponedjeljak opet će se destabilizirati. Očekuje nas hladan idući tjedan. Neovisni meteorolog prof. Zoran Zadro objavio je fotografije prosinca na sjevernoj hemisferi iz 1984. i 2018. godine i ispostavilo se da su identične. S obzirom na to da je 1985. godina obilovala snijegom i ledom, onda se svačemu možemo nadati.