Smjena cijelog Nadzornog odbora HT?

edinog kandidata za direktora Stipe Prlića, mišljenja su ministri federalne Vlade s kojima smo jučer razgovarali. U prilog ovoj tvrdnji ide i činjenica da je federalna Vlada u ponedjeljak zasjedala cijeli dan isključivo zbog rasprave po ovome pitanju, koja se prilično otegla i zbog činjenice da nije bilo moguće naći rješenje između ministara iz HDZ-a BiH i ostatka Vlade. Ministri iz HDZ-a BiH i SNSD-a na čelu s federalnim ministrom financija Vjekoslavom Bevandom zahtijevali su poništavanje natječaja za imenovanje direktora HT-a, a jedini im se usprotivio ministar kulture Gavrilo Grahovac, dok su svi ostali bili suzdržani.

Upitna procedura

Grahovac kaže da se radilo o legitimnom prijedlogu koji je dao Bevanda i da je ponudio tri razloga zbog kojih HDZ BiH smatra da te odluke nisu donesene u skladu sa zakonom. Prvi razlog koji je naveden u prijedlogu za poništavanje natječaja je bio da je donesena odluka koja se kosi sa Zakonom o vladinim i ministarskim imenovanjima. “To nije točan navod, jer Vlada ne imenuje predsjednika Uprave HT-a Mostar i poznato je svima da Vlada samo daje suglasnost nadzornim odborima koji imenuju direktora. Sukladno tomu, taj zakon koji je naveden kao razlog nije valjan i ja nisam mogao poduprijeti taj prijedlog”, kaže Grahovac. Druga dva navoda odnosila su se na to da je navodno prekršen Statut HT Mostara i da je prekršen pravilnik. Na ove navode ministar prometa i veza Nail Šećkanović je ustvrdio da nisu prekršeni Statut i pravilnik, i da je procedura u skladu s natječajem koji je proveden.
I sam Šećkanović nam je potvrdio da je nakon Bevandina zahtjeva zatražio mišljenje inspekcije rada, ureda za zakonodavstvo i HT-a, i da su svi nalazi govorili o tome da je ispoštovana procedura.

Pat pozicija

Iako je poznato da tri člana Nadzornog odbora HT Mostara, koji u tome tijelu zastupaju Vladu, na prošloj sjednici kada se trebao imenovati Stipe Prlić nisu postupila po nalogu Vlade i glasovala za ovo imenovanje, Vlada još nije donijela nikakvu mjeru iako se nagađalo da bi sva tri člana uskoro trebala biti smijenjena.
“S obzirom da je u Nadzornom odboru pat pozicija, najrealnija opcija je ta da ćemo smijeniti Nadzorni odbor, imenovati privremeni i raspisati natječaj za novi, jer se definitivno u ovoj tvrtci nešto mora uraditi”, rekao je Šećkanović. Prema Grahovčevim riječima, takav prijedlog trebao bi biti na dnevnom redu iduće sjednice Vlade i on će ga, kaže, poduprijeti. Zbog cjelodnevnog zasjedanja federalnog Parlamenta nismo mogli dobiti ni komentar ministra Bevande.

Nepravedno smjenjivanje cijelog NO-a

Nakon najava da bi Vlada mogla uskoro smijeniti cijeli Nadzorni odbor HT Mostara, predsjednik NO-a HT-a Žarko Pušić kaže da bi to bilo nezakonito i nepošteno. Napominje da će u idućim danima imati kontakte po ovome pitanju, ali da će svakim danom situacija u ovom problemu biti sve teža.
Napominje i to da je 4. studenoga Vlada dala odluku za imenovanje Stipe Prlića i da je nakon dva mjeseca dopušteno jednom dijelu Vlade da raspravlja o već usvojenoj odluci i natječaju. “Umjesto da se pristupi jedinoj nužnoj stvari – Nadzornom odboru i osobama koje ne izvršavaju svoj posao, sada se raspravlja o stvarima koje su već urađene”, kaže Pušić, dodajući da je jedini put imenovati nova tri člana privremeno ili do kraja mandata.

Potpora

Grahovac naglašava da je riječ o borbi za utjecaj u HT-u, ali da ne može spekulirati o tome što se želi postići tim utjecajem. “Znam da se radi o borbi za HT, a ja kažem da ću uvijek dati potporu Stipi Prliću zato što je on osoba koja je odigrala ključnu ulogu u očuvanju HT-a kao većinski državne tvrtke, jer se su bili pripremljeni drugi projekti da HT bude u većinskom vlasništvu Deutche Telecoma preko HT Hrvatske”, kaže Grahovac. 

DNEVNI LIST