Smajlovići će dobiti stan, a rezidencija će se vratiti kardinalu

biskup, Kardinal Vinko Puljić, deložacija, kardinal puljić, Sarajevo
Vlada Federacije trebala bi dodijeliti zamjenski stan obitelji prijeratnog agenta Službe državne bezbjednosti Fadila Smajovića i njegove supruge Emine koja je također bila suradnica UDBA-e s kodnim imenom Tamara, piše večernji list.

Ispravljanje nepravde

Sjednica Vlade Federacije očekuje se 2. prosinca, no da ova odluke neće biti jednostavna, uostalom kao i sve druge svjedoče posljednji problemi u radu Vlade Federacije koja se nije mogla dogovoriti niti oko dodjele stanova svojim ‘probranim' kadrovima. U Vrhbosanskoj nadbiskupiji očekuju da se ispune obećanja koja su im dale vlasti grada Sarajeva, Sarajevske županije kao i predstavnici drugih institucija. Generalni tajnik Biskupske konferencije BiH dr. Ivo Tomašević smatra kako je potrebno zbog ispravljanja nepravde koja se nanesena mijenjati zakone koji su doneseni. Zakonom o napuštenim stanovima je stanarsko pravo priznato ispred vlasništva i privatne imovine. Čak i unatoč činjenici da je obitelj Smajović nasilno useljena u Vrhbosansku nadbiskupiju te da taj dio zgrade nikada nije nacionaliziran, čudno je po kojoj je osnovi Sud u Sarajevu donio presudu kojom je vlasništvo Katoličke crkve jednostavno dodijelio obitelji SDB-ova službenika Smajovića.

Sporni zakon

Doduše, zakon o napuštenim stanovima upravo omogućava vrlo široko tumačenje zbog čega je kardinal Puljić i Vrhbosanska nadbiskupija izgubila sudski spor protiv Fadila Smajovića. Valja reći da Bosna i Hercegovina u vrlo skoro vrijeme mora donijeti zakon o restituciji kako bi ispravila dio nepravde koja je nanesena prijeratnim vlasnicima nekretnina. Za takvo što država mora omogućiti izvorni povrat imovine ili isplatu odštete.