Slučaj "HT Mostar": Slovenski istražitelji boravili u Mostaru

...se istražuje pranje više milijuna eura kroz oglašavanje, rekli su "Glasu Srpske" u HT-u.

Tim istražitelja slovensko Specijalnog tužiteljstva boravio je u Mostaru nekoliko dana, s ciljem istrage kriminalne hobotnice, koja je iz "HT Mostar", pranjem novca, kroz oglašivačke usluge putem medija i marketinških agencija, izvukla milijune eura.

- Istragu o pranju novca u tom slučaju sada vodi i Specijalno tužiteljstvo Slovenije. To tužiteljstvo prethodno je poslalo dopis, u kojem je, pored hitnosti za pokretanje postupka za "HT Mostar", zatražilo od Županijskog tužiteljstva da se obave informativni razgovori s akterima afere - kazali su u "HT Mostar".

Istaknuli su da je tužitelj Tomić taj spis držao u ladici i da nije pokrenuo istragu, zbog čega je slovensko Specijalno tužiteljstvo i poslalo tim istražiitelja u Mostar.

U "HT Mostar" su istaknuli da je Odjeljenje za inspekcijski nadzor Financijcke policije federalnog Ministarstva financija, odjel Mostar, opširno izvješće o tome dostavilo tužiteljstvu u Sloveniji.

"HT Mostar" izdvajao je milijune maraka za oglašavanje putem agencije "SV-RSA"

"Eronet" je plaćao nešto niže cijene nego da je samostalno nastupao prema medijima koji su objavljivali njihove reklame, a istovremeno "SV-RSA" je na Federalnoj televiziji dobijala popust za emitiranje i do 95 posto. Dio razlike novca slivao se na nerezidentni račun tvrtke u Sloveniji, da bi se putem kompanije "3 Media" Nevena Kulenovića registrirane na Gibraltaru, vraćali novčani iznosi na račune Kulenovića, te čelnih ljudi "HT Mostar" Stipe Prlića, Zorana Bakule, ali i Branka Kotarca, piše Glas Srpske.

Interpol već skoro dvije godine vodi istragu o Prliću i Kulenoviću, te o još nekoliko pojedinaca i tvrtki osumnjičenih za pranje skoro dva milijuna eura.

Kulenović i "3 Media" osumnjičeni su da su putem transakcijskog računa društva "3 Media" u UniCredit banci Ljubljana oprali 1.947.192 eura.

Doznake firmi "3 Media" izvršile su tvrtke iz BiH, "SV-RSA", "Mreža plus", "Pink BH kompani", Ujedinjeni mediji i "UFA Media".

U "HT Mostar" tvrde da će, nakon što je istragu preuzelo Specijalno tužiteljsvo Slovenije biti podignute kaznene prijave i protiv nekih osoba koja u dosadašnjim aktivnostima istražnih organa nisu bila predmet obrade.

"Glas Srpske" objavio je prije nekoliko dana rješenje Okružnog suda u Ljubljani u pretkaznenom postupku, kojim se protiv Prlića, Bakule i Kulenovića, zbog kaznenih djela primanja poklona i pranja novca, te protiv firme "3Media Ldt Gibraltar", traži produženje zahtjeva za oduzimanje imovinske koristi blokiranjem njihovih sredstava u UniCredit banci Slovenije u iznosu od 498.716 eura.

Specijalno tužiteljstvo Slovenije u listopadu prošle godine uputilo je Tužiteljstvu BiH molbu za međunarodnu pravnu pomoć u tom kaznenom postupku.

Iz Tužiteljstva BiH "Glasu Srpske" nisu odgovorili na pitanja što su uradili u tom predmetu.

Dobavljači

- Pored već poznatih marketinških agencija "SV-RSA" i "3Media Ldt Gibraltar", Financijska policija Odjela Mostar utvrdila je niz nepravilnosti i pri sklapanju višemilijunskih ugovora s dobavljačima iz oblasti tehničkog unapređenja. Tako je u više navrata potpisano nekoliko štetnih ugovora s tvrtkom "Huawei", na čijem se čelu nalazio brat vlasnika "SV-RSA" Nevena Kulenovića - istaknuli su u "HT Mostar".

Dodali su da je samo jednom prilikom sklopljen ugovor na više od dva milijuna KM za robu koju je odmah trebalo otpisati.

Glas srpske